Изявление на Българската патриаршия по повод атаката срещу официалния сайт на БПЦSv.SinodИзвестяваме членовете на светата Българска православна църква-Българска Патриаршия, българската и международната общественост, че малко преди 04,00 часа на 15 май 2014 г. е осъществена злонамерена неоторизирана промяна в Ди-Ен-Ес (DNS) записите на сайта на БПЦ-Българска Патриаршия. Така зареждането от домейна на БПЦ незаконно е пренасочено към страница, намираща се на сървър във Флорида, САЩ. Зад тази осъдителна постъпка застава Milli Güçler Taifesi („Национална гвардия на Таиф“), чиито членове се определят като “наследници на Османската империя”.

Българската Патриаршия счита подобни начини на изразяване на определена позиция за абсолютно неприемлива и безсмислена провокация. Чрез нея нито може да бъде спряна духовно-просветителската дейност на БПЦ-БП, нито може да бъде създадено междуетническо и междурелигиозно напрежение. Българската православна църква винаги е била, е и ще бъде гарант на мира и любовта между всички човеци, независимо от тяхната етническа или религиозна принадлежност.

Освен това, мотивът, с който Milli Güçler обясняват своята атака срещу сайта на БПЦ, не е основателен, тъй като веднага след вандалската акция срещу Джумая джамия в гр. Пловдив т.г., Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай – член на Св. Синод на БПЦ-БП – изрази неодобрението си към подобни актове на насилие спрямо свещени религиозни обекти и заяви, че ние трябва да сме труженици на Христовия мир.

Като продължаваме да пребъдваме в радостта на Христовото Възкресение, молим Всеподателя Бога да прости на провокаторите тяхната постъпка, да ги вразуми и да ги поведе по пътя на светлината и любовта, за да приложат те своите знания и умения за благото на човечеството и за личното им спасение. “Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината” (Еф. 5:11)!

Призоваваме нашите духовни чеда да не се смущават, но да дерзаят, изпълнявайки апостолския съвет: “Постъпвайте като чеда на светлината, защото плодът на Духа се състои във всяка доброта, правда и истина” (Еф. 5:8,9).

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...