Ислямът се нуждае от реформаviara_i_obshtestvo„Ислямът се нуждае от реформа. Имамите пресушават неговата етична същност” – проф. Мухамед Шахрур, тази събота във „Вяра и общество”

В поредния брой на предаването, очаквайте:

  • „Т. нар. „Ислямска държава” е обречена. Тя няма визия как да функционира една държава.” В специално интервю, взето броени дни преди терористичните удари в Брюксел,  провокативният съвременен мислител на  мюсюлманския свят проф. Мохамед Шахрур разкрива как налагането на халифата и неговите закони е целенасочен опит да се възстанови правната система на исляма от средните векове и до какви последици ще доведе това арабския свят. Ще разберете защо обвинява мюсюлманското духовенство, защо според него е пресушено Божието откровение откъм неговата етическа същност и как с користни цели това духовенство предпочита да бъде арбитър на чистотата на твърд набор от ритуали, като ги издига в безмислен култ пред етиката. Ще узнаете каква според проф. Шахрур е връзката между политика и религия, защо Европа е застрашена от ислямизация, защо бежанските потоци вървят към Европа, а не към Русия, какви са политическите корени на радикалния ислям.
  • Кой може да не се радва от единението между християните  – за умерения оптимизъм след срещата между държавният секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин и българския патриарх Неофит, за тържественото освещаване на църквата, която е катедрален храм на българските католици от източен обред и за надеждите, диалогът между католици и православни да продължи с нови сили.

Вашите въпроси и мнения по тази тема очакваме предварително на страницата ни във фейсбук „Вяра и общество”, на електронния ни адрeс viara@bnt.bg или на страницата на предаването в сайта www.bnt.bg.

  • Можем да съзрем Бог в неговата несътворена светлина – разказ за учението на св. Григорий Палама в навечерието на втората неделя от Великия пост.

Гледайте ни, очакваме Ви. Началният ни час е 17.00 

Екипът на „Вяра и общество”

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...