Агресия срещу българската история



Източник: Фокус

Така професор Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей, окачествява факта, че при реставриране на църкви на територията на Македония се заличават всички български надписи по фреските. В интервю днес пред агенция Фокус проф. Димитров посочва, че реставраторите пренаписват българските надписи на съвременен македонски език. „Очевидно, надяват се след десетилетия хората да си мислят, че македонският език идва от дълбокото Средновековие” – коментира историкът.

За пример той дава средновековната църква в Осоговския манастир, на 5 км от българската граница, която е изписана наново с надписи на съвременен македонски; а също и църквата “Св. Георги” в град Ресен. Тези два храма професорът е разгледал лично. При реставрацията на църквата “Св. Неделя” в Битоля, в надписът “Построи се от българите в Битоля през 1863 г.”, “българите” е изтрито.

“От историята ни е известно, че всички църкви в Македония, са строени от българи и от църковните институции, които са управлявали тази територия на България. Това са Българската патриаршия до 1018 г. След това от 1018 г. до 1767 г. Македония е имала малко повече късмет като област, тъй като тя е включена в църковната област на Българската автокефална архиепископия. А след това – от Българската екзархия. Всички паметници там са на български език”, посочва известният български историк.

Друг пример за подобна злоупотреба е делото на Цар Борис I , построил в Западна Македония група манастири, сред които Дебърския, Кичевския, манастир “ Св. Наум”. Професор Димитров твърди, че името му e изтрито или сменено навсякъде и че: “В Дебърския манастир името на Борис I е заменено с името на сръбския крал Стефан Дечан. При това куриозното е, че надписът е на български език. Но в научната литература и то на чужди учени, обиколили земите на Македония през 19 век, се съобщава, че там е бил образът на цар Борис I Български”.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...