Как с вяра преодоляваме мрачните мисли и страха от неизвестното



На 28 март «Вяра и общество» Ви предлага в своя пореден брой:

  • Християнството в езическа България и първият мъченик за вярата – син на хан Омуртаг, внук на хан Крум, осъден на смърт от брата си Маламир за вярата Христова, паднал под удара на меча около 833 година. Кой е първият български мъченик за вярата? Кога е канонизиран за светец? Горан Благоев ви предлага историческия и богословския поглед на проф. Георги Николов от Историческия факултет на СУ и гл. ас. д-р Венцислав Каравълчев от Богословския факултет на СУ – в деня на св. мъченик Енравота-Боян, княз Български.
  • Как силната вяра не позволи един храм да бъде оставен на разрушението. Преди повече от 180 години нуждата да си близо до Бог вдъхновява изграждането на храм в пернишкото село Студена. Вижте перипетиите на свещеник и вярващи да се възроди една светиня, посветена на св. Архангел Михаил, която обаче остава все още малко посещавана дори в неделен ден.
  • Изпитанията на вярата продължават – разговор по телефона с писателя Теодора Димова за това как вярващите приемат стоварващите им се беди, има ли място за отчаяние, разколебаване, по-защитен ли се чувства вярващият човек, как това изпитание ни се отразява на нашите човешки отношения.

Този брой на «Вяра и общество» се излъчва на запис, така че няма да има възможност да отговорим на вашите въпроси или да цитираме вашите мнения, но вие не преставайте да ни пишете на нашата фейсбук страница за всичко, което ви вълнува. 

В предаването ще ви предложим  отново откъс от 26-ти Псалом и няколко песнопения, които да повдигат духа ни в тези усилни и напрегнати дни.

Очакваме ви, както обикновено по БНТ 1, и тази събота, 28 март от 14.00 ч.

Екипът на «Вяра и общество»

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...