Крипта на раннохристиянски светец бе открита в ДобруджаCriptaВнушителна по размери крипта на раннохристиянски светец мъченик откриха в края на миналата седмица археолозите в късноантичния римски град Залдапа край село Абрит, Добруджа. Ръководителят на разкопките, които се провеждат за втора поредна година, е проф. Георги Атанасов от Регионалния исторически музей в Силистра.

Криптата впечатлява с големите си размери – дълга е 3,80 м и е висока е 2,50 м, толкова е и широчината й. Това я прави една от най-големите, откривани до момента на Балканите. Размерът на криптата кара учените да предполагат, че е възможно в нея да са се съхранявали мощите не само на един светец.

Голямата надежда на археолозите бе в гробницата да намерят мощи. Първоначално екипът е смятал, че криптата е непокътната, защото входът й е бил запечатан с огромна мраморна плоча. Впоследствие обаче се оказва, че сводът е пробит, а вътрешността е запълнена със строителни материали от разрушената базилика. От вътрешността на гробницата бе изваден и голям, много добре запазен капител (горната част на колона) с кръст. Проф. Георги Атанасов изрази предположението, че криптата е била разбита през ранното Средновековие и мощите вероятно са изнесени.  Но надеждата е имената на светците, чиито мощи са били съхранявани там, да са издълбани върху северната стена на криптата. Дали това е така, ще стане ясно тази седмица, след окончателното разчистване на гробницата.

Криптата е много добре запазена и след консервация и реставрация може да се окаже един от най-интересните обекти в Залдапа. Веднага след откриването на криптата, свещеници от Добрич извършиха водосвет на древната светиня.

 

Източник: www.dobrichmedia.com; снимка:www.dobrichonline.com

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...