Кръстопоклонна неделя на Кръстова гора



Може да харесате още...

9 Отговори

 1. Дон Кихот каза:

  „Както пътникът, уморен от дългия път, отдъхва под сенчесто дърво, така и православните християни, които пътуват към Небесния Йерусалим – Пасхата Господня (Великден), намират по средата на пътя кръстното дърво, за да съберат сили в неговата благодатна сянка за по-нататъшното духовно пътуване.“
  .
  Досущ преписано от моята проповед за утре на умрелия сайт: http://www.religiabg.com/?p=oldnews&id=8616, 21 март 2006.
  .
  Слагам същата проповед на моя блог, за да сравните.
  .
  Кръстова гора е добросамарянска измислица. Никакъв Христос кръст не е заравян там.

 2. saluti каза:

  Наскоро в този сайт се коментираше, че проповед, която излиза с името на отец Павел Стефанов, е превод на проповед на Алексий- Московския патриарх . Нямаше обяснения; защо?!!! Как не е неловко сега на същия „автор“да се възмущава, че го преписали :-))). Какво е това…

 3. sponzor каза:

  Кръстова гора е езическо място, а не християнско. Бил съм там и не разбирам как някои виждат манастир, като няма такъв. Не мога да чета равнодушно и как се рекламира това място от православен християнсдк сайт. А един свещеник, с когото споделих моите впечатления от там, предели Кръстова гора като свърлталище на екстрасенси. Според него, а и според мене, святото място е ниско долу на пътя и се нарича Бочковски манастир, а не на измисления връх с измислената незнайно кога и незнайно от кого легенда за кръста на който бил разпнат Спасителя. това за мене е богохулство.

 4. Дон Кихот каза:

  Когато ми дават половин час за писане на проповед, друг изход няма. Да не говорим за св. отци, чиито произведения до голяма, ама ГОЛЯМА, степен са взаимно преписани, защото тогава не съществува понятие като плагиатство и авторско право.
  .
  Моята радост е, когато в 2 часа през нощта ми звънят български свещеници от Америка и ми казват, че са използвали проповедите ми и хората са ги харесали.

 5. saluti каза:

  Щом няма авторко право и плагиатство, защо пишете коментари че някой ви бил преписал. И не знам кой ви дава половин час за проповед, но така или иначе, не си пишете името под нещо, което не е ваше. Другото са празни приказки.

 6. Toshev2006 каза:

  Историята с „Кръстова гора “ започва с личността на Иорданчо Стойчев- православен християнин, от македонско, вероятно добросамарянин, т. е. изпаднал в духовна прелест. Същият, с характерните признаци, не на святост и скромност, а на духовна заблуда, поради убеденост в правотата на преживяванията си, което вече е гордост, парадира със своите откровения и „Божествени“ видения, и „предсказва“ разни неща, както го правят гадателите като Ванга ,Вера Кучовска и проч., и екстрасенсите, вършено с бесовска сила.
  Така Иорданчо „предсказал“, че на връх Кръстов е имало манастир /за беса не е било трудно да го отгатне предвид възрастта му-на милиони години/ и, че там е заровено парче от Кръста Христов. Оттам тръгва версията за чудотворния връх и тайнствената светиня заровена на онова място, която и до сега не е открита. Бившия игумен на Троянския м-р еп.Нестор в едно историческо свое изследване достигна до твърдението, че на Кръстов връх е заровена икона с вградено, инкрустирана частичка от истинския Христов кръст, но това остана в сверата на хипотеза, недоказуема. Оттук насетне всичко с Кръстов връх, сбирките на екстрасенси -шарлатани, добросамаряни, лековерни християни и проч., както и преживявани от тях „небесни“ видения и посещения са само БОЛНА МИСТИКА. Църквата, БПЦ трябва да излезе с ясна позиция относно феномена „Кръстова гора“, за да се пресекнат всякъкви спекулации и комерсиални интереси. Православието е правоверие и „правоживле“.

 7. Дон Кихот каза:

  „Самоопределя се като православна християнка. Това обаче не й пречи да харесва будизма, да го практикува и преподава.“ (http://www.dnevnik.bg/show/index.php?storyid=473939&p=0#comments).

 8. p_stefanos каза:

  Като чете човек прекрасната статия на епископ (той май вече е архиепископ) Калистос Уеър и като чете тази, вижда огромната бездна между истинското богословие и нашето родно (както обичат да назовават всичко нашите митрополити) „богословие“. Както се казва – пълна скръб!
  Мисля си, че макар Кръстова гора да е породена от болна и изкривена добросамарянска мистика, но ако все пак този огромен интерес към мястото се насочи в правилна посока, колко много хора ще си тръгват просветени и просветлени.
  Но кой да го направи?! Гледа се търговията, келепира. Радват се, че се бил събирал много наро- Ама за какво се събира? Ама какво получава?
  Тръгват си заблудени, че са намерили камъче с кръстче, че са пили вода от аязмо, че са се проврели през едни клони, че са се „заредили“ с енергия и прочие скудоумия.
  Аз също преди години по желание на християните съм водил няколко пъти поклоннически групи, но престанах да водя, след като видях за какво става дума. Иначе природата е красива, но на много места Бог е създал не по-малко красива природа.
  Апилирам към всеки, който е просветен, да просвещава и други, че Кръстова гора е добросамарянско, а не православно светилище и така да даде своя принос да стане православно! Дай Боже да стане!

 9. Дон Кихот каза:

  Нищо няма да се промени в т.нар. Кръстова гора, докато тя остава дойна крава за митрополита и поповете.
  .
  Разговарял съм с Уеър, който е изключителен ерудит, но много свенлив човек. В него няма нищо „владишко“. Преди няколко години бях на конференция в Беларус и служих с митрополит Филарет. Дяконът направи грешка, владиката посиня от яд и започна да крещи колкото му глас държи. Аз отидох при него и му казах: „Владико, хората Ви слушат и се съблазняват. Бог не е в крясъците и силата, а в тишината и смирението“. Той ме изгледа и до края на литургията не повиши глас.