Митрополит Антоний: „Нека не се поддаваме на страха и гнева“Mitropolit AntoniiПубликуваме обръщението на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний във връзка с терористичните атаки в Белгия от 22 март:

„Терористичните актове в Брюксел, отнели живота на повече от 30 човека, са акт не толкова на религиозен фанатизъм, колкото на човекоомраза.

Авторите на това злодеяние демонстрират ненавист към Европа и нейните ценности, на стремежа на народите й да живеят заедно, без разделение помежду им.

Подобни действия на масово и безсмислено отнемане на човешки живот имат за цел да всеят страх в сърцето на Европа и да принудят гражданите й да живеят в постоянен ужас и несигурност, да попречат на тяхната креативност и да унищожат доверието помежду им.

Ние, като християни, можем да заявим, че никой няма право да отнема човешки живот, освен Този, Който го е дал. Молим се и скърбим за загиналите и ранените и се надяваме Бог да даде утеха на техните близки в тези трудни дни от живота им.

Като вярващи християни знаем, че всичко, което се случва, не е без Божия промисъл и Неговата воля. Това са дни на изпитания за нас като християни, следващи своя Спасител през Голгота и смъртта до славното Му Възкресение. Затова нека не се поддаваме на страха, на гнева и на желание за отмъщение, да не ни обзема страх, който притъпява нашите сетива и чувства и ни прави уязвими. Нека дори в тези трудни моменти да бъде миротворци, както Христос ни призовава, да бъдем проповедници на Христовата любов, да обичаме както ближните си, така и тези, които не са чули призива на светата Църква. Призовавам клира и паството на Западно- и Средноевропейската епархия да се моли Бог да укрепва всички човеци и да ни закриля.“

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...