Делегация на Руската задгранична църква приета от архиепископа на Православните руски църкви в Париж




Източник:
Exarchat.org

Делегация, изпратена от Негово високопреосвещенство митрополит Лавър, предстоятел на Руската православна църква зад граница, е била приета по молба на нейните членове от Негово високопреосвещенство архиепископа на Православните руски църкви в Западна Европа Гавриил (Екзархат на Вселенската патриаршия) на 29 ноември в резиденцията му при катедралния храм „Св. Александър Невски” в Париж.

Делегацията е била съставена от протойерей Александър Лебедев, секретар на Комисията за диалог с Руската православна църква, протойерей Виктор Потапов, член на Комисията по подготовката на ІV събор на РПЦЗГ и свещеник Серафим Ган, личен секретар на Митрополит Лавър и също член на последната комисия.

На срещата архиепископ Гавриил е бил придружен от протойерей Алексий Струве, член на Съвета на Архиепископията, и Михаил Сологуб, секретар на същия съвет.

В приятелска и сърдечна обстановка двете страни са разменили информации за взаимоотношението на поверените им църковни отдели. В частност, са били обсъждани следните теми:

  • Състоянието на диалога между РПЦЗГ и Московската патриаршия;
  • Подготовката на ІV събор на РПЦЗГ, предвиден да се състои през месец май 2006 година в Сан Франциско;
  • Каноничното положение на Архиепископията днес и трудностите, възникнали напоследък във взаимоотношенията й с Московската патриаршия.

Двете страни са отбелязали сходството на своите позиции в аналитичния подход към много от въпросите. Те са изразили съгласие, че установяването на тесни информационни връзки е една много важна задача, чието решение би позволило по-доброто взаимно опознаване и координиране на пастирското служение.

След това членовете на делегацията са били приети в Православния богословски институт „Свети Сергий” от архиепископ Гавриил и протопрезвитер Борис Бобринской, декан на Института, къде се е състоял обяд заедно с някои преподаватели и студенти.

На следващия ден, 30 ноември, членовете на делегацията са посетили манастира „Покров Богородичен” в Бюси-ан-От, за да се поклонят на мощите на свети Алексий Южински (Медведков) и да се срещнат с местната монашеска общност. В частност, гостите са беседвали с игумения Олга, настоятелка на манастира.

След това делегацията е заминала на поклонение в Истанбул с цел да се срещне с Негово светейшество Вселенския патриарх Вартоломей.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...