Митрополит Кирил: Не е предрешен изборът за митрополит на Пловдивската епархия


Източник: агенция Фокус

И двамата кандидати за митрополит на Пловдивската епархия са достойни и изборът не е предрешен. Това е заявил вчера пред радио “Фокус”-Варна Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Кирил. Окончателният избор за наследника на дядо Арсений между двамата кандидати – Деволския епископ Теодосий и Знеполския епископ Николай – ще бъде направен на 11 февруари.

По повод твърденията, че единият от кандидатите няма висше богословско образование, но има нужния архиерейски сан, митрополит Кирил коментира, че именно заради архиерейския си сан епископ Теодосий има право да кандидатства и е напълно каноничен кандидат. „Изискването за богословско образование е за епископ. След като вече е епископ, той може да е кандидат за митрополит”, заяви митрополит Кирил.

И за двамата номинирани Варненският и Великопреславски владика смята, че са достойни и имат своите предимства. “Епископ Николай е млад, той има всички изискуеми от канона и изискванията на Българската православна църква подготовки, завършил е Духовна семинария, Богословски факултет. Но от друга страна той няма този голям опит, който има епископ Теодосий. А най-важното в живота е житейският, практическият опит. Така че в това отношение епископ Теодосий превъзхожда всички други епископи”, е казал в заключение митрополит Кирил.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...