Библейската библиотека на Богословския факултет на СУ и Православие.БГ обявяват Национален конкурс за есе, посветен на Библията



„…словото Божие е живо и действено и е по-остро от всеки двуостър меч: то прониква до раздяла на душа и дух, на стави и мозък, и преценява помисли и намерения сърдечни.” (Евреи 4:12)

Тези стихове от Посланието на свети апостол Павел до евреите разкриват преобразяващата сила на Библията – за всеки човек от всяка епоха! Ако сте изпитали лично истината на тези апостолски думи, или пък искате тепърва да се докоснете до мъдростта на библейските послания – пред вас е предизвикателството да станете участник в Националния конкурс за есе, посветен на Библията под надслова „Вечната книга и ние“. Инициатори на конкурса са Библейската библиотека на Богословския факултет на Софийския университет и интернет порталът Православие.БГ.

Библейската библиотека (Bibliotheca biblica) на Богословския факултет на СУ е открита през 1998 г. Тя е единствената институция в Югоизточна Европа, тясно специализирана в областта на библейското богословие – Стар и Нов Завет, юдейска литература и ранно християнство. Книжнината е предимно чуждоезична и постъпва чрез дарения от Германия, Швейцария, Великобритания, САЩ, Гърция, Русия, с изключителното съдействие на Световното дружество но новозаветните учени. Фондът на библиотеката e над 9500 тома (книги, периодични издания, CD). Библейската библиотека инициира издаване на собствена поредица от изследвания в областта на библеистиката (ББ), като вече са представени първите 11 тома.

Условия за участие

Конкурсът е разделен в две възрастови категории – ученици от 8 до 12 клас и участници над 19 години.

Максималният обем на есето да е 6 стандартни страници. Към есето приложете вашите данни: име, фамилия, възраст и актуални координати за обратна връзка; за учениците – клас и училище. Като отделен файл прикачете и актуална снимка, която да придружава есето ви (за евентуална публикация).

Есетата, изпратени за участие в конкурса, не трябва да са публикувани в други електронни и печатни медии, или в лични блогове.

E-mail за изпращане на есетата: pravoslavie.bg@gmail.com
Краен срок за участие: 10 септември 2017 г.

Всеки участник може да използва ресурсите на Библейската библиотека при подготовката на есето си!
Работното време на Библейската библиотека е от понеделник-петък от 14 – 18 ч. (Богословски факултет на СУ, пл. Св. Неделя 19, ет. 3)

Теми
Участниците в конкурса могат да изберат една от предложените по-долу теми, на която да посветят своето есе:

Грехопадението и изгубеният рай според книга Битие

Мойсей – Божи избраник и водач на народа

Христос и фарисеите

Любовта в Посланията на свети апостол Павел

Каин и Авел – последици от братоубийството

Авраам – баща на много народи

Свободата в Посланията на свети апостол Павел

Обновата на човека, зададена от Спасителя

Награди

Предвидени са следните награди за всяка от двете възрастови групи участници:

Първа награда – 300 лв.
Втора награда – 200 лв.
Трета награда – 100 лв.

Специална награда на Библейска библиотека – 200 лв. (за всяка от двете възрастови групи)

Наградените есета ще бъдат публикувани в сайта Православие.БГ.

Резултати

Жури от духовници, богослови, писатели и журналисти, ще определи трите най-добри есета в двете възрастови групи – за ученици и за възрастни, както и специалните награди на Библейската библиотека. В състава на журито са: Белоградчишки епископ Поликарп, доц. д-р Ивайло Найденов –  преподавател по Стар Завет в Богословския факултет на СУ, Александър Шпатов – писател, д-р Владимир Игнатов, преподавател по литература във ФЕГ и асистент по българска литература в СУПламен Сивов – изпълнителен директор на фондация „Покров Богородичен“, редактор в Православие.БГ. 

 

Резултатите от конкурса ще бъдат обявени на сайта Православие.БГ на 1 октомври 2017 г.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...