Митрополит Кирил се разграничи от защитниците си


Източник: Днес +

След като три дузини свещеници от Варненската епархия подписаха днес декларация в защита на своя шеф – варненския владика д-р Кирил, той също реши да се обърне към медиите, но този път, за да се разграничи от своите подопечни:

“Не е на лице благословeние от Наша страна да се излиза с декларация от свещенството в Епархията и да се свиква пресконференция за медиите. Считам, че горепосочените противоречат на разпоредбите на Устава на БПЦ, тъй като същите не са предварително съгласувани с Нас в качеството Ни на Архиерей, управляващ и представляващ Варненска и Великопреславска Епархия”, заявява митрополитът.

35 свещеници от Варненската и Великопреславска епархия се събраха в морската столица днес и подписаха декларация, адресирана до българските медии, в която духовниците заявяват подкрепата си за Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит д-р Кирил и в същото време остро осъждат намесата на външни и нецърковни фактори във финансовите дела на “нашата Богохранима епархия”.

“Последните злоупотреби на лицата Митко Секулов и адв. Веселин Панов, разкрити от медиите, доказват техните комерсиални и използвачески намерения спрямо Българската Православна Църква.

Настоятелно молим за тяхното отстраняване от нашата епархия, защото те доказаха с действия и намерения своята некомпетентност.

Ние не желаем повече случайни лица грубо да злепоставят нашия Митрополит и Църквата ни и затова молим Епархийския съвет при Варненска и Великопреславска епархия спешно да вземе мерки по случая”, четем в текста на декларацията, прочетена пред медиите от заместника на митрополит Кирил архимандрит Серафим Геновски, протосингел на Варненска и Великопреславска св. Митрополия.

След като изчете два пъти текста на декларацията архим. Серафим отказа всякакви коментари пред недоумяващите журналисти и не даде никакви обяснения за това кои и какви са злоупотребилите лица, при което забрани и на останалите свещеници да правят изявления, след като някои от тях вече бяха потърсени за коментар.

Ден преди официалното изявление на електронната поща на “ДНЕС+” пристигна съобщение за епархийска конференция под мотото: “Да защитим Варненския и Великопреславски Митрополит д-р КИРИЛ и Епархията ни като прогоним грабителите на църковни имоти, разкрити в предаването “BTV репортерите”, излъчено по телевизия BTV на 14. 01. 2007 г.”

От споменатото предаване разбираме, че т. нар. “външни и нецърковни фактори във финансовите дела” на епархията всъщност са началникът на отдел “Синодални имоти” в Светия синод Митко Секулов и адвокатът на Варненската митрополия Веселин Панов.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...