Митрополит Неофит: Роди ни се Спасител!


В тихата и свята нощ над Витлеем, звезда ярка заблестя – в града Дивидов се роди Спасител, Който е Христос Господ (Лука 2:11). Във висините Богу слава, на земята мир, между човеците благоволение!

Многобройното небесно войнство с тържествен химн прославя явилия се на света Син Божий – нас ради человек и нашего ради спасения сшедшаго с небес. Той встъпи в благодатно сродство с нас и пожела да ни нарече братя (Евр. 2:11), да бъде във всичко като нас, неподвластен на греха, свят, незлоблив, непорочен, отделен от грешниците и станал по-висок от небесата (Евр. 7:26).

Ще бъдем ли достойни за това богочовешко родство, за това велико общение?

Апостолът призовава: „Нека свалим от себе си всяко бреме и греха, който ни лесно омотава, и нека с търпение изминем предстоящото нам поприще, имайки пред очи началника и завършителя на вярата – Иисуса” (Евр. 12:1). А св. Ефрем Сириец поучава: „Възсия денят на милостта, нека никой да не преследва своя ближен за нанесената му обида; настана денят на радостта, да не причиняваме никому скръб и печал; в този ясен и безоблачен ден да обуздаем гнева, който нарушава мира и спокойствието; в този ден Бог снизхожда към грешния човек, нека праведният да не презира съгрешилия; в този ден Богатият заради нас обедня, нека богатите разделят своята трапеза с бедните!”

Радост светла грее в сърцата ни, надежда жива изпълва мислите ни, насочени към настъпващото Новолетие 2007, когато ще изпитаме удовлетворението от включването ни в общността на европейските народи. Нека си пожелаем светъл и успешен път, по който уверено и достойно да преодолеем всяко изпитание и затруднение, като съхраним националната си идентичност, вяра и култура и внесем ценен принос в духовността, обществения живот и традициите на европейските народи.

Честито Рождество Христово и Новата 2007 година! Мир, здраве и благоденствие!

† Русенски митрополит Неофит

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...