Навършват се 285 години от рождението на преподобни Паисий ХилендарскиМоже да харесате още...

2 Отговори

  1. Дон Кихот каза:

    Канонизацията на Паисий беше чисто политически акт и отклик на слабото гонение в България, което подражаваше на гонението срещу Руската църква при Хрушчов. Този светец няма нито мощи, нито чудеса, нищо – само една националистическа книжка.

  2. toshev2006 каза:

    „Националистическа книжка“, в която се говори за българската святост, църковен и държавнически живот. Можем да я отъждествим с равностойностното: Българска църк. история.
    Лесно е да се критикува делото на някого в миналото, от позицията на нашето летаргично съвремие. Да просветиш един народ и исторически и църковно, да пробудиш съзнанието му като православен и български, във време на преследване и шпионаж, както е било в годините на османско иго, което са извършили преп.Паисий и Св.Софроний Врачански, не е като да си седиш пред компютъра и да си пишеш статийки.
    На колко светци не са открити мощите им, нито знаем живота им, нито молитвата им, пък стоят имената им в църковния календар? Откъде и кой да съхрани и запише исторически данни за отца Паисия в онова време, когато българите са забравили и четмо и писмо? Малцина са били такива, дето са завещали на поколенията някоя историческа бележка от това време. Липсата на исторически сведения за дела и чудеса, не омаловажава делото на някого, което за преп.Паисий е равноапостолно.