Навършват се 93 години от кървавия атентат в „Св. Неделя“Днес – 16 април, от 11 ч. в столичната катедрала „Св. Неделя“ бе отслужена панихида за душите на загиналите при атентата в същия храм през 1925 г., а по-късно днес, от 17.30 ч. по повод скръбната годишнина ще бъде отслужен и молебен.

За дата на бомбения атентат е избран Велики четвъртък, когато в храма „Свети Крал” се провежда опелото на генерал Константин Георгиев, убит на 14 април същата година от членове на обявената извън закона от съда през 1924 г. БКП. Целта на атентата е да бъде унищожен военният и политическият елит на страната, включително цар Борис III.

След трагичното събитие, в скръбното си послание към клира и миряните на Софийска епархия, Софийският митрополит Стефан казва:

Голяма е скръбта на наше смирение както за загиналите мои благочестиви пасоми, така и за ония български синове, които са се отрекли от Христа Спасителя и са предали душите си на дявола, та сами себе си са осъдили на вечна духовна смърт. По повелението на нашия Пастиреначалник, който е скърбял за Йерусалим, избиващ пророците си (Мат. 23,37), и по примера на великия апостол на езичниците, Св. Павел, който заради своите неразумни сънародници е имал „голяма скръб и непрестанна мъка на сърцето си“ (Рим. 9,2), ние дълбоко скърбим за тези умопомрачени и упорити в злобата си наши братя и горещо се молим Богу да ги вразуми и да ги доведе в кошарата на спасението – Св. Христова Църква…

Но, уви, силата на злото е страшна, ураганска! Който се отдаде с душата си на него, той бива завличан във все по-голяма и страшна бездна. Уви, злият дух беснува в нашата китна земя! Злосторниците не идват в съзнание и не се разкайват, а все повече се заплитат в мрежите на сатаната. За постигане на своята цел те въстават против Бога, застават открито на пътя на антихриста, обявяват се за Богоборци! Те дръзнаха да осквернят най-свещеното място, пред което всеки човек с човешко чувство минава с благоговение, защото чувствува, че това място е символ на вечен живот, към който трябва да се стреми човек.

Бог да ги прости и да настани душите им в селенията на праведните!

Коментари

коментара

БЛИЗКИ ТЕМИ: