На преклонна възраст почина архимандрит Лукилиан (Дамянов)Arhim. Lukilian„Аз не искам големи неща от Бог, но когато поискам нещо съвсем дребно, човешко, без да го мисля, няма да повярвате, но то се случва. Тогава си казвам, ето колко бърз е Бог на доброто, как бърза да ни покаже, че е с нас. Той винаги е с нас, а ние понякога бягаме от Него.“ Архим. Лукилиан (Дамянов)

На 28 октомври на 93-годишна възраст се е преставил в Господа архимандрит Лукилиан , дългогодишен протосингел на Неврокопската света митрополия.

„Архим. Лукилиан беше неуморен труженик на Божията нива като до последните си дни отслужваше почти всекидневно света Литургия, се казва с скръбната вест от Неврокопската света митрополия. Освен като дълголетен клирик на Българската православна църква, ще го помним и като изповедник, пастир и свещенослужител, който остана верен на каноничната църковна власт през най-тежките времена на разкола“, се казва в скръбната вест на Неврокопската света митрополия.

Архим. Лукилиан е роден през 1923 г., завършва средното си образование в гр. Неврокоп (Гоце Делчев) с пълно отличие. През 1943 г. постъпва войник, а след 9 септември 1944 г. е изпратен на фронта в Сремска Митровица. След завръщането си оттам е прехвърлен в трудови войски. Преживява различни гонения от комунистическата власт. Забранено му е да се върне в Гоце Делчев и се установява в София. Записва паралелния курс за свещеници в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски” – гара Черепиш. По време на следването си приема монашество и след това продължава образованието си в Духовната академия „Св. Климент Охридски“. След края на следването си остава на послушание първо в Рилската света обител, а после и в Роженския манастир. Накрая се установява като игумен на Гоцеделчевския манастир „Св. Богородица – Живоприемний източник“ (сега девически манастир).

Неврокопският митрополит Натанаил назначава архим. Лукилиан за протосингел на епархията и той заема тази длъжност до края на земния си път.

Опелото ще бъде отслужено от Неврокопския митрополит Серафим на 29 октомври от 14 ч. в катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий” в Гоце Делчев.
Вечна и блажена да бъде светлата му памет!

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...