На 20% от децата до 18 г. може да се постави психиатрична диагноза


Darik

На около 20% от децата на възраст до 18 г. може да бъде поставена психиатрична диагноза. На децата и юношите им липсва чувствителност, а както на тях така и на обществото им липсват умения за справяне с тази тревожна ситуация.

Данните бяха представени на семинар организиран от Районния център по здравеопазване в Хасково на тема „Превенция на детското психично здраве”. Той е част от Националната програма за психично здраве 2004- 2012 г., в която е включена превенцията и промоцията на психичното здраве в България и борба със стигмата на лицата с психични заболявания.

Според лекторите на форума- детски психиатри и участниците в него- педагози, педагогически съветници и специалисти, работещи с деца необходимостта от подобна програма, конкретно за децата през последните години се увеличава.

Нуждата е продиктувана основно от това, че през последните години нарастват случаите на наркомании, суицидното поведение, прояви на насилие, психичен травматизъм и депресивните състояния.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...