Зам. кмет на Софиянски бе оправдан за алтернативния синод



Actualno com

Приключи делото, образувано срещу Петър Станков – зам.-кмет на София във втория мандат на Стефан Софиянски. По време на регистрирането на настоятелствата на храмовете на алтернативния синод, Станков със заповед е изпълнявал длъжността кмет на София.

Според прокуратурата Петър Станков е регистрирал настоятелствата, въпреки че те не са имали съдебно решение за регистрация на вероизповеданието и на неговото централно ръководство. Законът за вероизповеданията изисква всички религии да се регистрират в съда. От това задължение е освободена само Българската православна църква.

При изготвянето на заповедите за регистрация на настоятелствата Станков не е поискал и пълномощно, което да докаже, че човекът, който получава документа е представител на вероизповедание, регистрирано по закона. Той е подписал 33 заповеди за вписване в регистъра на вероизповеданията на Столичната община на местни поделения на синода на Инокентий. По този начин, според обвинителите, синодът на Инокентий е получавал материални облаги. Според прокуратурата Станков е превишил правата си, което е злоупотреба със служебно положение.

Съдът оправда Петър Станков на база на това, че в качеството си на кмет на София, подсъдимият не е бил длъжен да изследва кой има право да представлява Българска православна църква, още по-малко да откаже вписване в регистъра на вероизповеданията на Столичната община на местни поделения. От самите вписвания не произтичат права или задължения за църковното настоятелство.

По изложените съображения съдът прие, че подсъдимият Станков нито е превишил, нито е нарушил служебните си задължения, както и че не е настъпвала облага на синода на Инокентий, нито пък вреда на Софийска община. Съдът оправдава изцяло Петър Станков по внесеното обвинение. Софийският апелативен съд потвърди изцяло присъдата.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...