Новият български храм в Хамбург отвори вратиПротивно на прогнозите за намръщено време, в съботния ден слънцето ярко изгря и сподели безмерната радост на сънародниците ни в Хамбург. В деня на своите покровители светите равноапостолни братя Кирил и Методий и на Отдание на Пасха българската енория в Хамбург чества освещаването на своя нов храм – Великденската църква в сърцето на града.

С Пасхално литийно шествие около новия Божи дом, последвано от пострижение на нов иподякон, Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний въведе богомолците в тържествената света Литургия. С него съслужиха свещеници от другите поместни православни църкви в северногерманския град, отци от останалите български църковни общини в Германия, сред които о. Юлиян Ангелов и о. Любомир Леонтинов, които подкрепят хамбургската община от самото й начало, както и монаси от единствения немски православен манастир „Света Троица“, който се намира в Буххаген, Долна Саксония.

Празника уважиха представители на Хамбургския сенат, на местната градска администрация и неправителствени организации на Католическата и Протестантската църква, представители на българския дипломатически корпус в лицето на Н. Пр. Елена Шекерлетова – българския посланик в Германия, консулът Даниел Данов, директорът на Българския културен институт в Берлин Борис Петранов, представители на българските организации и дружества в града и др.

Миряни, стекли се от всички краища на Германия и дори от България, влязоха в облетия в светлина храм, за да участват във всеобщата благодарствена молитва за това неизказано Божие благодеяние за около трийсет хиляди българи в Хамбург и околията.

В своята празнична проповед енорийският свещеник о. Кръстин Апостолов, който вече близо 10 години се грижи за духовния живот на общината, подчерта големия принос на мисионерската дейност на Солунските братя за съвременния облик на Европа, призова всички присъстващи към единство в Христос, а особено българските ни сънародници приветства да посещават редовно придобития с големи усилия нов храм, който е техен Божи дом, призова ги да се молят в него, да се причастяват, да кръщават децата си.

След края на светата Литургия, митрополит Антоний акцентира на това, че Бог чува всяка наша молитва и ни дава точно това, което ни трябва в този момент. Особено благодари на главната пасторка на централната църква „Св. Яков” – Астрид Клайст, „за това, че е отделила част от сърцето си за българските християни в Хамбург” и най-вече на почетния генерален консул проф. д-р Герд- Винанд Имайер, който от 13 години се грижи като любещ баща за енорията в Хамбург. От името на епархийския съвет в знак на благодарност  Негово Високопреосвещенство връчи на проф. Имайер новоучредения орден на епархията „Св. Ириней Лионски“ I степен. Проф. Имайер, който стана първият носител на отличието, изрази радостта си, че българите се чувстват добре в Германия и са добре приети от немското общество.

Митрополит Антоний подчерта още голямото значение на взаимодействието между църквата и държавата, и изрази надеждата си, че то ще продължи и в бъдеще, и ще доведе до създаването на повече български храмове в Германия.

Българската църква в Хамбург е втората след Берлин, а 50% от сумата, която беше необходима за подмяна на отоплителната инсталация, е набавена от целева субсидия, отпусната на православната ни община от Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет.

Българският посланик в Германия Елена Шекерлетова прочете поздравителния адрес, отправен към хамбургската енория, от премиера Бойко Борисов, в който се подчертава, че новосъздаденият Божи дом за сънародниците ни в Хамбург е неразривната им връзка с родината, с българските традиции и с несломимия български дух.

Към отправените поздравления се присъединиха и ученици от по-горните класове на Българското училище с оригинален рецитал. Владислава Вьорман пък подари на църковната община лична Библия на покойния Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон, която е била подарена на родителите й и нейната майка решава да я дари на енорията в Хамбург.

За да стане този празник реалност, в продължение на четири месеца бяха извършени денонощни ремонтни дейности на храмовата сграда. В тях се включиха предимно доброволци. Бяха направени и първите стъпки за това храмовият интериор да бъде постепенно преобразен съобразно православния литургичен канон.

След Литургията множеството се събра около богата трапеза с традиционни български ястия, подготвена от членове на църковната ни община. За празничната радост допринесе и специалната торта – точно копие на църковната сграда, приготвена от българската оперна певица Людмила Георгиева, а най-малките ги очакваше специална детска работилничка и площадка за игри в близост до храма.

От сърце се надяваме, че оттук нататък с всяка следваща неделя храмът ще се изпълва с все повече богомолци, събрани в единение от любовта и вярата към Бога.

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...