Нов духовен надзорник на Софийска епархия



Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит назначи днес, на своя имен ден,  нов духовен надзорник на Софийска епархия.  За това отговорно служение патриархът определи Негово Високопреподобие архимандрит Евтимий (Койнов), енорийски свещеник при столичния храм „Св. св. Кирил и Методий“, София.

 

Архимандрит Евтимий (Евгени) Димитров Койнов е роден на 14 декември 1985 г. в гр. Плевен.

На 13 декември 2003 г. в Клисурския манастир „Св. св. Кирил и Методий“, Видинска епархия е постриган за монах от архимандрит Сионий (сега Велички епископ).

Ръкоположен е за йеродякон на 10 юли 2004 г. от Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан в Клисурската света обител.

На 5 септември 2004 г. в Клисурския манастир е ръкоположен за йеромонах от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан.

Офикиран е в архимандритско достойнство на 10 януари 2010 г., във Видинския митрополитски храм „Св. Николай Чудотворец“ от Видинския митрополит Дометиан.

С разрешението на Видинския митрополит Даниил и по молба на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит преминава на клирическо служение в Софийска епархия през 2019 г.

Като духовник изпълнява послушанията: възпитател в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски Чудотворец“, енорийски свещеник при катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски“ във Видин и енорийски свещеник при столичния храм „Св. св. Кирил и Методий“, на ул. „Г. Вашингтон“ 47.

Негово Светейшество патриарх Неофит поздрави новия духовен надзорник и като му  връчи нагръден кръст, който да му напомня за нелекото служение, и му пожела  здраве, отговорно служение и преуспяване в делата.

Патриарх Неофит изтъкна заслугите в това служение на Негово Високоблагоговейнство блаженопочиналия иконом Ангел Ангелов и пожела на новия надзорник да му подражава.

 

Източник: Сайт на Софийската света митрополия

Снимки: протойерей Костадин Тренев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...