Нов иконостас в храма „Свети Георги” в КаварнаИзточник: Bgnews room

Нов иконостас – истинско произведение на изкуството, има от днес храмът "Свети Георги" в Каварна. Той е изработен от дърворезбаря Дончо Дончев, който го монтира в църквата, чийто ремонт също привършва. Иконостасът е с размери 6 х 4,5 м и изработването му ми отне близо две години. Колоните и фризовете направих от череша, а паната – от орех, защото дървото му е меко и позволява качествено изпълнение и на най-дребните детайлите, обясни майсторът дърворезбар.

По църковните канони иконостасът трябва да бъде осветен, но преди това майстор иконописец ще реставрира иконите по него и царските двери, каза още Дончо Дончев.

Дърворезбарят е изработил и параклиса в гробищния парк в Каварна "Свето воскресение Лазарово". Негово дело са аналоите и кивотът в храма "Свети Николай Чудотворец" във Варна, където се съхраняват частици от мощите на канонизирания от Руската православна църква светец адмирал Фьодор Ушаков.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...