Обръщение на Българския патриарх Неофит за празника Преображение



Обични в Господа братя и сестри,

Преживяваме период на трудности и тежки изпитания от най-различен характер. В разгара на лятото пандемията от вируса на COVID-19 се завърна с нова сила. С месеци продължава и братоубийствената война в братска православна Украйна. За кратък период от време в живота ни настъпиха огромни промени. Всичко това преживяваме с тревога, защото то създава сред нас чувство за несигурност. На фона на всичко това празникът на светото Преображение на нашия Господ и Спасител Иисус Христос е за нас като глътка свеж въздух, която поне за миг ни освобождава от мъчителните въпроси и усещането за безизходица, като отвръща погледа ни от земното и многобройните проблеми, пред които сме изправени, и издига духовния ни взор нагоре, към светлината и висините, към обещаното ни последно и вечно Отечество, в което с любов ни очаква Преобразилият се днес на планината Тавор Спасител.

С неизмеримата дълбочина на своето богословско съдържание и с огромната сила на духовното си послание празникът на Преображението ни позволява поне за малко да се откъснем от плена на тревожността и отчаянието, и ни напомня за пореден път най-същественото от спасителната ни вяра – Божият промисъл и замисъл за нас и нашето съществуване, крайната цел на живота ни, която е личното преобразяване на всекиго от нас и достигането до богоподобие и вечен живот. Преображението Господне, което днес честваме с най-чиста духовна радост, ни подсеща отново за онова, което Сам Господ иска да бъде и личната съдба на всекиго от нас. „Аз дойдох – свидетелства Спасителят, за да имат живот, и да имат в изобилие“ (Иоан 10:10). „Син Човеческий дойде да подири и да спаси погиналото“ (Лука 19:10). Да възстанови падналия образ и да ни помогне да достигнем и пълнотата на подобието, „пълната възраст на Христовото съвършенство“ (Еф. 4:13).

В какво обаче се състои това преображение, което жадуваме и което Господ очаква от нас? Богословското учение и автентичният аскетически опит на Православната църква свидетелстват, че то започва като преображение на ума. „Недейте се съобразява – съветва ни апостолът на народите – с тоя век, а се преобразявайте чрез обновения ваш ум, та да познавате от опит, коя е благата, угодна и съвършена воля Божия“ (Рим. 12:2). Пътят на преображението, следователно, е път, който води към познаване на Божията свята воля и стремеж да се живее според Божия промисъл, а не според стихиите на този свят, който „цял… лежи в злото“ (1 Иоан. 1:19). Резултатът от това обновление и преображение на ума е обновление и на сърцето и на духа, обновление и преображение на целия човек, защото „… който е в Христа, той е нова твар“ (2 Кор. 5:17).

Нашето преображение е завет към нас от Самия Господ и единственият верен път към преодоляването и отстраняването на всяка неправда в този свят. То започва вътре в човека, за да принесе своите спасителни плодове и навън – в съвместния ни живот като общество и като народ. Не можем да очакваме истинска и трайна промяна в живота ни като общност, преди тази промяна да е започнала от всекиго от нас. Такова е посланието на днешния празник към нас. Само започвайки с преобразяването на самите себе си, на личната ценностна система на всекиго от нас, можем да очакваме достигането и до онази справедливост, чието отсъствие буди днес толкова много обществено недоволство. Единствено когато всеки от нас истински оделотворява завещаните ни от Спасителя и проповядвани от Неговата света Църква божествени заръки, можем да очакваме промяната, за която с право настояват всички: очистването от разяждащата живота ни неправда.

В този ден, малко преди Своите спасителни за нас и за цялото творение страдания, Господ се преобрази на планината Тавор пред учениците Си, за да им покаже пълнотата на Своята божествена природа, която е пълнота и на онзи богочовешки живот, за който човекът – венецът на творението, е бил предназначен в божествения съвет на Пресветата Троица. Към тази пълнота на Истината и на Живота, към тази нетварна Светлина, която първи видяха апостолите на Тавор, сме призвани всички и преображението ни е единствено важна и същностна житейска задача.

Божията любов и Неговата велика милост да бъдат с всички нас!

Честит и благословен празник!

† НЕОФИТ
ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

 

Източник: bg-patriarshia.bg

 

Снимка: bg-patriarshia.bg

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...