Оправдаха бивш зам.-кмет на София по делото „Инокентий“Монитор

Софийският апелативен съд оправда бившият зам.-кмет на София Петър Станков по обвинение за неизпълнение на служебните си задължения и превишаване на права затова, че през 2003 г. е вписал 33 църковни храма като местни поделения на "Алтернативния синод", воден тогава от Инокентий, без "синодът" да има регистрация в съда.

Според обвиненията вписванията са извършени от Станков с цел да се набави облага за синода на Инокентий и от деянието са настъпили значителни вредни последици, изразяващи се в създаване на благоприятни условия за осъществяване на незаконосъобразни дейности, подронващи моралните устои в обществото и конституционните основи, свързани с правота на вероизповедание.

В мотивите си за оправдателната присъда обаче Софийският градски съд е записал, че когато е разписал заповедите за храмовете, Станков не е бил длъжен да провери кой има право да представлява Българската православна църква.

По делото не са събрани доказателства, че вписванията на храмовете са били от полза за "алтернативния синод", както и че с тези си действия Станков е навредил на Столична община.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. faf каза:

    Великолепна информация.Ето още едно доказателство на какво се закрепи каноничноста на „каноничната“ Църква от 2004г. На полицейските палки и полицейския произвол.И какво се получи:Не Църква на мълчанието,а Църква на трагедията.Свещеници със заплати по ниски от минималната работна заплата в страната,бетстващи монаси,порутени храмове и владици облечени със коприна и сърма.И със лудост в очите.