Освещават нов храм, посветен на Светия Кръст Господен, в столичния квартал „Лозенец“



Нов храм в София ще бъде осветен този четвъртък – 21 септември. В освещаването му ще вземат участие Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, както и митрополити и епископи.

Храмът, който е посветен на Светия Кръст Господен, се намира в столичния кв. Лозенец, в местността Кръста, там, където през 1878 г. на Възнесение Господне софиянци издигат Кръст в памет на Освобождението на България. Поради високото място, на което се е намирал и незастроената по онова време околност, паметникът се е виждал отдалече.

След неколкократно местене допреди дни каменният кръст, обявен за паметник на културата, се съхраняваше в близкия храм „Преображение Господне”. Сега той е поставен върху постамент в непосредствена близост до мястото, където е бил издигнат през 1878 г. – до олтара на новопостроения храм, посветен на Честния кръст.

Строежът на църквата на ъгъла на булевардите „Джеймс Баучер“ и „Черни връх“ е започнат през 1998 г. от  Алтернативения синод, но в последствие е замразен. След няколкогодишна сага по узаконяването му, Софийска света митрополия, със съдействието на Столична община, едва през 2015 г. поема изграждането му, като след сериозни преустройства, наложили се поради канонични и архитектурни неточности, довършителни работи и вътрешно оформление, днес храмът е готов да отвори врати като енорийски храм за нуждите на православните християни от околните квартали. Първоначално той е бил посветен на свети Мина, но сега носи името „Въздвижение на Светия Кръст Господен”.

Енорийски свещеници при новия храм ще бъдат отец Божидар Маринов и отец Константин Цанков – доскоро служили в храма при Софийската семинария, намираща се в столичния кв. Лозенец.

Начало на чина по освещаването на храма – 7:30 ч.

Начало на първата св. Литургия отслужена в храма – ок. 9:30 ч.

 

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...