Отбелязаха 130-години от клането в Любенова махала


Източник: Darik News 

Почит към 2400-те жертви на зверското клане в храм “Свети Великомъченик Георги” от юли 1877г. отдадоха жители и гости на новозагорското село Любенова махала.

Ковчегът с костите на невинните жители на селото, посечени в църквата и двора преди 130 години, бе положен в специално изграден саркофаг. Църковното опело бе отслужено от Негово Високо Преосвещенство Старозагорския митрополит Галактион и Негово Високо Преосвещенство Сливенския митрополит Иоаникий.

Почит на жертвите от клането отдадоха министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов, депутати от сливенски многомандатен избирателен район, представители на новозагорското землячество в София. Тържественото отбелязване на 130-годишнината от кървавите събития в църквата “Свети Великомъченик Георги” се проведе под патронажа на министъра на културата Стефан Данаилов. Почетен председател на Организационния комитет за честването е кметът на община Нова Загора Минко Динев.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...