Отворено писмо на граждански организации по повод Истанбулската конвенция



До края на тази година предстои да бъде внесена в българския парламент и подложена на гласуване Конвенцията на Съвета на Европа за предотвратяване и борба с насилието срещу жени и домашното насилие, известна също като Истанбулска конвенция. В знак на протест, срещу приемането на Конвенцията  неправителствени организии са изпратили отворено писмо до премиера Бойко Борисов, до министъра на външните работи Екатерина Захариева и до други отговорни лица. Целия текст на Конвенцията може да видите тук. Инициирана е и петиция срещу ратифициране на Конвенцията. А ето и текста на писмото:

„УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

Обръщаме се към Вас във връзка с решението на Правосъдното министерство в лицето на министър Цачева да узакони т.нар. социален пол* чрез предстоящото в Народното събрание гласуване на Конвенцията на Съвета на Европа за предотвратяване и борба с насилието срещу жени и домашното насилие, известна също като Истанбулска конвенция.

В чл. 3 т.в се казва:“пол**”означава социално изградени роли, поведения, дейности и характеристики, които определено общество смята за подходящи за жените и за мъжете;”

Дефиницията „социален пол“ въвежда несигурност в отношенията между жените и мъжете и се отклонява от определението, дадено в „Договорите за ЕС“ относно „равенството между половете“, което се отнася до равенството между мъжете и жените (член 2 от ДЕС, член 8 от ДФЕС).

Евентуалното приемане на Конвенцията ще доведе до грубо потъпкване правата на родителите и семейството, като въведе определение за пол и полова идентичност, независими от биологичния пол на лицето.

С други думи, родителите ще могат да бъдат обвинени в насилие срещу тяхното момиче, ако тя е пожелала да я третират като момче и те откажат.

Истанбулската конвенция ще лиши родителите от тяхното право да образоват децата си в съответствие с техните морални убеждения. (чл. 14 ал.1) Тя нарушава задължението на терапевти, специалисти и свещенослужители за запазване конфиденциалността на споделеното. (гл. 4 чл. 28)

Ако обществото загуби способността да прави разлика между жена и мъж, борбата срещу насилието срещу жените остава само като формален ангажимент. Това в дългосрочен план не само, че не помага на жените, но се обръща срещу тях и ги превръща в жертви на насилие и несправедливост.

Едно от сериозните негативни последствия от редефинирането на пола се явява в лицето на транссексуланите мъже, които все по-често се появяват сред женските спортисти и доминират при вдигането на тежести, бягането, борбата, колоезденето, американския футбол, баскетбола, смесените бойни изкуства и др.***

Училища ще подлежат на санкции, ако не позволяват на момчетата, които се идентифицират с женския пол, да използват тоалетните и баните на момичета и обратно.

Конвенцията има за цел да премахне всяка „традиция, основаваща се на стереотипни роли на половете“. Двойственият възглед за човечеството (мъжко-женско), в т.ч. и брака може да бъде окачествен като „традиция, основана на стереотипни роли на половете“ в учебни програми. (гл.3 чл. 12 ал.1)
Истанбулската конвенция призовава за създаването на мащабен механизъм за наблюдение (GREVIO), който би могъл да подкопае националната компетентност и да подкопае изключителната позиция на Съда на ЕС за преразглеждане на законосъобразността на актовете на ЕС. (гл. 9, чл. 66-68)
Днес насилието срещу жени и домашното насилие представляват престъпление във всички държави-членки на Европейския съюз. Само част от тях са ратифицирали спорната Конвенция от Истанбул. Много от тях изразяват опасения, свързани с потенциалното бъдещо правно тълкувание на текстовете, включени в нея. Управляващите в Република Хърватска отхвърлиха наскоро нейната ратификация, въпреки че я бяха подписали, предвид произлизащите от нея проблеми.

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

Предвид изложените по-горе проблематични аспекти апелираме към Вас да:

1.     Да отхвърлите ратификацията на Истанбулската конвенция у нас.
2.     За Вашето официално становище по повод повдигнатите в настоящето писмо аргументи.
3.     Да се организира и проведе широк обществен дебат по темата с адекватно медийно покритие и да се запознае българската общественост, с произтичащите от редефинирането на пола последствия в страните, които вече са го направили.
4.     Да предприемете мерки за засилване на сега действащото законодателство у нас за превенция и защита на жените от насилие и срещу домашно насилие.

Като родители и граждани, представляващи различни неправителствени организации, застъпвайки се за защита на достойнството и правата на жените, децата и родителите се обявяваме срещу ратифицирането на Истанбулската конвенция и настояваме да се съобразите с нашите искания.

В противен случай ще призовем всеки загрижен за развитието, образованието и бъдещето на родината гражданин да оттегли подкрепата си към Вас като управляващи на предстоящите местни избори и да предприеме активни граждански действия, чрез масови протести, писма и петиции.

С уважение,

Гражданско сдружение “Асоциация общество и ценности”
Фондация “Възможности за всеки”
Граждански форум за защита на детето и семейството
Гражданска инициатива за семейството
Гражданско сдружение “Асоциация за домашно образование

* http://parliament.bg/pub/PK/278688754-06-723.pdf

** В Член 3 – Определения, точка „в“ и навсякъде другаде в българския превод се говори за „пол“, докато всъщност в текстовете на английски и френски езици става въпрос за понятието „социален пол“ (gender/genre)

В чл. 4 Основни права, равнопоставеност и недискриминиране, точка 3, в българския текст отново се говори за „пол“, но всъщност, видно от текстовете на английски и френски езици, става въпрос за „биологичен пол“.

 *** http://www.sva.bg/104510741088108610871072/848605

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...