Отец Боян Саръев: Ако владиката не ме благослови, няма да се кандидатирам за кметИзточник: Новинар

Редовите членове на БСП в Кърджали ще ме подкрепят безрезервно, смята духовникът

Боян Саръев е роден е през 1956 г. в село Жълтичел. През 1985 г. завършва Школата на МВР в Симеоново. През май 1990 г. е ръкоположен за дякон, а по-късно и за свещеник в Пловдивската епархия. Служи в църквата "Успение Богородично" в град Кърджали, където избира да живее. През 1990 г. основава Движение за християнство и прогрес "Св. Йоан Предтеча", което си поставя за основна цел да върне в християнската вяра потомците на ислямизираните българи. В началото на тази седмица ГЕРБ, "Атака" и ВМРО обявиха, че подкрепят кандидатурата му за кмет на Кърджали.

– Отец Саръев, какво ви провокира да се захванете с политиката?

– Аз още не съм се захванал с политиката. А и това не беше моя идея. Идеята дойде от политическите партии, които ме подкрепят – ВМРО, "Атака" и ГЕРБ. Всъщност става въпрос за общо единомислие или обща кандидатура за кмет в Кърджали, с което да се разбие монополът на ДПС. Понеже 17 години в Кърджали нищо не се променя, управлява се от една тоталитарна политическа сила, която е и антиконституционна. Аз съм склонен да приема едно такова предложение, защото приемам това на каузата ми за повече българщина и християнство в Родопите.

– Подкрепят ви ГЕРБ и "Атака". Но докато "Атака" е склонна да се коалира с БСП в града, то ГЕРБ не е. Как ще ги консолидирате?

– Има един обществен процес в Кърджали, който може би няма да се осъществи. Идейно се обединяват партии срещу монопола на ДПС, което никога не е ставало, а може би и в бъдеще няма да стане. Това е един обществен феномен, който се наблюдава в момента. Засега БСП не подкрепя кандидатурата ми – ръководството, не редовите членове. Защото това са две различни неща. Колкото може да се идентифицира Доган с мохамеданското население в България, толкова може и БСП в Кърджали да се идентифицира с ръководството си. Между политическата върхушка и обикновеното население има огромна разлика – и в мисленето, и в материалното благополучие.

– Водили ли сте въобще някакъв диалог с БСП и можете ли да разчитате на червените в Кърджали въпреки ръководството на партията?

– Както казва Бойко Борисов, вече никой не слуша ръководството на БСП – нито в центъра, нита по места. Аз съм твърдо убеден, че ако се кандидатирам за кмет, редовите членове на БСП в Кърджали ще ме подкрепят безрезервно.

– Отдавна се говори за общ комитет срещу ДПС в Кърджали, после тази идея се разми, сега пак се говори. Вие на този комитет ли ще разчитате?

– Няма инициативен комитет в Кърджали, такъв не съществува. Няма такъв комитет, който да решава проблемите, свързани с бъдещата кандидатура на Кърджали и бъдещия кмет. Има инициативна група от няколко души, повечето от които са комунистически номенклатури отпреди 1989 г. И които си въобразяват, че отново могат да владеят съдбините на Кърджали. Но те са в заблуждение и само ще попречат за намирането на подходящата кандидатура. Говорител на този инициативен комитет от стари номенклатури е председателят на сегашния областен съвет на БСП. От това си правя извода, че тази група защитава интересите на БСП. И се ръководи от двама души от Висшия съвет на БСП, които в момента са министър и зам.-министър в кабинета на Станишев. Така че от ръководството на БСП аз няма да потърся подкрепа. Ще я търся от редовите им членове в града. Те отново предадоха Родопите в пленарна зала. Ние от предателите на България не може да очакваме никаква помощ.

– А ще потърсите ли контакт с религиозните водачи на мюсюлманите?

– По принцип не, защото нямаме допирни точки. Всъщност ние няма какво да обсъждаме. Живеем така или иначе в мир, съгласие и спокойствие. На религиозна поносимост и религиозна търпимост. Затова няма за какво да ги търсим.

– Тези дни Румен Петков предупреди, че е възможно да възникне етническо напрежение, ако вие се кандидатирате за кмет. Има ли такава опасност?

– Защо трябва да възниква етническо напрежение? Ние не засягаме етническите интереси на никой етнос. Това, че на някои политически партии, които са изградени на етнически принцип, им се бъркат политическите интереси, е друг въпрос. Но да заплашват с напрежение и нарушаване на религиозния мир е нелепо. Какво, като българин се кандидатира в Кърджали? Ами ще се кандидатира, защото Кърджали си е град в България.

– А кои са най-сериозните проблеми в града и какво бихте искали да промените?

– Проблемите, като във всеки град, са безкрайно много. Безработицата е смазваща. Тези, които работят, пък получават много ниски заплати. Жизненият стандарт е нисък, мизерията е всеобща и сред християни, и сред мюсюлмани. Няма достатъчно озеленяване, няма достатъчно паркове и градини, няма места за отдих, детските площадки са занемарени. Строи се поголовно в центъра на Кърджали, което задушава цялото пространство и улиците се стесняват. Цялата икономика и бизнес са монополизирани от ДПС и никой не може да направи крачка в кариерата си, ако не е член на ДПС.

– Смяната на кмета достатъчна ли е, ще работите ли и за нов общински съвет?

– По принцип да. Кметът трябва да има един подходящ общински съвет, който да реализира политиката на кмета. Защото, ако той е от една политическа сила, а мнозинството в общинския съвет от друга, нещата в общината не могат да вървят. Мислил съм по този въпрос. Ако се кандидатирам за кмет, ще се опитаме да издигнем и обща листа за общински съветници.

– Понеже ви подкрепя "Атака", не мога да не попитам какво е отношението ви към расизма?

– А "Атака" какво общо има с расизма? Аз не съм забелязал. Но аз не съм расист, за мене всички хора са равни. Приемам човека като творение на Бога и сътворен по Божий образ и подобие. Моето служение към човека, независимо дали е българин, турчин, циганин, е служение на самия Бог, защото такава е заповедта. Да служим на хората безкористно и без да се интересуваме от техните религиозни различия.

– Ако се захванете с политиката, храмът ще ви липсва ли?

– Храмът няма да ми липсва, защото нямам намерение да го напускам. Аз ще изпълнявам безпрекословно всичките си служебни задължения и богослужения в храма. Ще съвместявам и двете неща.

– А какво е отношението на църквата към новите ви начинания, тя подкрепя ли ви?

– Аз ще потърся мнението на църквата в момента, в който категорично реша, че ще се кандидатирам за кмет на Кърджали. Сега предварително няма смисъл да го правя, защото това още не е факт. Конкретно решение още няма. В седмицата, в която реша този въпрос, ще потърся благословията на владиката. Ако не ме благослови – няма да се кандидатирам.

– Наскоро в Кърджали нашумя скандал и заради имената на улиците в града. Какво е вашето отношение по темата?

– Вижте, в Кърджали общинските съветници са главно от ДПС. И поведението им, като отхвърлиха имената на войводите, защото били разбойници, говори, че в Кърджали се защитават не български, а чужди интереси. Ако стана кмет, разбира се, тези улици ще носят имената на български войводи. Като няма да отхвърлям и имена на мюсюлмани, които имат принос към града и към държавата. Ако има такива.

– Сега е модерно да се говори за екшън план. Вие имате ли такъв за преобръщане на вота? Защото ще е трудно.

– Ами трудно е, да. Трудно е, особено без подкрепата на БСП. Но в теорията на вероятностите и без подкрепата на БСП те може да се спечелят от политическа сила, различна от ДПС.

– Имате ли представа колко души сте покръстили досега в Родопите?

– 17 години кръщаванията в Родопите текат и продължават да текат. Не мога да кажа колко души съм кръстил, защото не водя статистика. Това не ме интересува, интересува ме по-скоро процесът на връщане към православието. Това е по-важно, отколкото конкретните статистически данни.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...