Патриарх Неофит на въпроса да приемем ли протегнатата ръка на Македонската църква: „Това е най-малкото, което можем да направим“

Днес в синодалната палата членовете на Светия Синод се събраха, за да вземат решение по повод писмото на Македонската църква с призива Българската патриаршия да признае нейната автокефалия.

От сутринта поддръжници на искането на македонските архиереи се бяха събрали пред сградата на Светия Синод на мълчаливо бдение.

При пристигането си за синодалното заседание, патриарх Неофит отговори на журналистическия въпрос – трябва ли да приемем протегнатата ръка на Македонската църква. „Това е най-малкото, което можем да направим“, отбеляза Негово Светейшество, допълвайки, че те са наши братя, наш народ, и трябва да се стремим да запазим тяхното единство.

Той подчерта, че трябва да се чуе и становището на другите поместни църкви. „Защото сме една Църква и не трябва да допускаме сериозни разделения. Когато сме убедени, че всичко е извоювано, тогава ще празнуваме… Решението трябва да се обмисли много добре, да бъде взето с болшинство и православните църкви да имат ясна представа за въпроса за автокефалията, който не беше разгледан на Критски събор“.

 

Коментари

коментара

Близки теми: