Патриарх Неофит на Успение Богородично: „Пресветата Дева показва на всички нас към какво сме призвани“



Ще отворя уста и ще се изпълнят те с Дух, и слово ще изрека на Царицата-майка, и светло тържествуващ ще се явя, и радостно чудесата ѝ ще възпея

Ваше Високопреосвещенство,

Ваши Преосвещенства, Боголюбиви отци,

Възлюбени в Господа братя и сестри,

Паметта на Църквата за едно от най-дивните събития от богочовешката история ни събира и днес в храма, под покрова на Божията майка, за да възпеем и прославим отново нейното славно Успение. Светло да възтържествуваме, както ни призовава църковното богослужение, и да въздигнем заедно нашите молитви към небесата, като благодарим за великата Божия милост и за всяка Негова щедрост към нас. Да изречем слово, изпълнено с Дух, в прослава на онази, която славно днес се въздига към небесата, за да ни увери още веднъж, че даруваното ни от Господа спасение е истинно, и да влезе радостна в царството на своя Син и наш Бог, за да тържествува с Него и с всички Негови светци, и заедно с тях да се моли усърдно за целия човешки род.

Тази, която заради добродетелния си живот и за своето чисто сърце беше удостоена да стане участница в тайната на Боговъплъщението, която успя да удиви дори ангелския лик, днес се въздига от земята към небесата, където е истинската родина на всеки от нас, за да осъществи в пълнота призванието, определено от Твореца за целия човешки род – да достигнем да онова „единство на вярата и на познаването Сина Божий, .. до пълната възраст на Христовото съвършенство”, за което е учил и което е проповядвал и нейният Син, и за което е говорил още в първото столетие апостолът на народите (Еф. 4:13). Тази, която роди, откърми и отгледа Божия Син, която сподели целия Негов трънлив път – от страданията и кръстната смърт до славното Му Възкресение – днес е взета от Него, за да заживее във вечността, да наследи възвестеното ни от Него Царство и да получи „венеца на живота, що Господ е обещал на ония, които Го обичат” (Иаков 1:12).

В днешния ден Пресветата Дева показва на всички нас изпълнението на онова, към което сме призвани и ние – кръстените в името на нейния божествен Син. С края на своя земен живот тя ни сочи онова, което трябва да бъде и лична съдба на всеки от нас, които изповядваме Христа Спасителя, които живеем в Неговата Църква и според силите си се движим по посочения ни от Него тесен път към спасението. Както животът на Божията майка е образец и пример за живота на всекиго от нас, така и нейното славно Успение е онзи славен завършек на всеки християнски живот и онзи свят венец, който Всеблагият и човеколюбив Бог иска да бъде завършек и увенчаване и на всеки от нас. Защото, както свидетелства апостолът, сега, когато сме освободени от греха и сме станали Божии раби, плодът от нашия живот трябва да е „светост, а краят – живот вечен” (Рим. 6:22).

Радостен съм в този светъл празничен ден да бъда в скъпата на сърцето ми Троянска света обител, в която започна някога монашеският ми път и в която сам съм почувствал силата на божествената благодат под Покрова на Божията майка. Нека по нейните свети молитви и нейното усърдно небесно застъпничество за всеки, който е поел по нелекия, но спасителен монашески път, Бог щедро да благоволи над това свято място и да укрепва подвизаващите се в него братя, а за всички благочестиви поклонници, стичащи се тук, Троянският манастир всякога да бъде място за утеха и укрепване в християнския живот и подвиг, за благословение и духовна радост.

Безброй многото чудеса, засвидетелствани тук от самото основаване на тази дивна света обител и до днес, които Пресвета Богородица е измолвала от нашия Небесен Отец след усърдно моление пред нейната чудотворна икона „Троеручица”, са ясен знак за Божието благоволение към този манастир и към целия ни народ и ярко свидетелство за силата на молитвите на Божията майка и за нейната небесна помощ за всички, които с вяра, чисти сърца и упование пристъпват към нейния свят образ и просят небесното ѝ застъпничество.

Затова нека в светлия ден на нейното дивно Успение още веднъж заедно въздигнем сърцата си нагоре и в един глас да речем: „Достойно е, наистина, да Те облажаваме, Богородице, винаги блажена и пренепорочна, и Майка на нашия Бог. По-почитана от херувимите и несравнено по-славна от серафимите, нетленно родила Бога Слово, Тебе, същинска Богородица, величаем”!

По молитвите на Пресветата наша Владичица и всякога Дева Богородица Господ Бог да милва и спасява всички нас!

Честит и благословен празник!

+НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...