Трите чудотворни икони пак в София



Стандарт

Трите най-свети за българите чудотворни икони с лика на Богородица отново ще се съберат в София. На 3 юли реликвите от Бачковския, Троянския и Рилския манастир ще напуснат с бронирани коли и полицейски кордон своята света обител. И по три лъча ще пристигнат пред катедралния храм "Св. Ал. Невски" за грандиозна молитва, посветена на децата на България.

 

 

Лично патриарх Максим ще отслужи в 18 ч на 3 юли молебен за здравето и благоденствието на малчуганите, за изцелението на болните хлапета. Още в 17,30 ч на площада пред храма ще се съберат всички владици от Светия Синод, за да посрещнат с песнопения реликвите.

Молитвата е част от новата мисия на "Стандарт", Светия Синод и традиционните ни партньори от Би Ти Ви и Дарик радио, посветена на децата на България. "Искаме заедно да накараме всички българи да се помолят за малчуганите", казват организаторите.

"Целта на молебена е да се заздрави християнското семейство, да се опазят българските деца", заяви за "Стандарт" главният секретар на Светия Синод Негово преосвещенство епископ Наум. "Нека всички българи се помолим и кажем: "Не" на дрогата, "не" на алкохола, "не" на насилието над деца", допълни той.

Стотици полицаи ще охраняват зоната около храма, за да няма безредици при струпването на миряните. Действията на униформените, които ще гарантират сигурността по време на молебена и поклонението пред иконите, ще ръководи лично главният секретар на МВР Павлин Димитров.

Всички желаещи да се докоснат до светините ще имат най-малко три дни на разположение. От 3 юли вратите на катедралния храм "Св. Ал. Невски" ще бъдат денонощно отворени, за да могат хората да се помолят. От Синода обещаха, че чудотворните икони ще останат изложени за молитва, докато пред храма има миряни.

Това е вторият път в историята на трите чудотворни икони, в който те ще напуснат своите манастири. За първи път това стана миналата година, когато в кампанията "Не сте сами" на "Стандарт", Би Ти Ви и Дарик радио Синодът събра реликвите в София. Хиляди българи чакаха на площада светините. Грандиозните денонощни опашки от миряни, които искаха да ги докоснат, се виха цяла седмица.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...