„Хлъзгаво време“ е новият сборник с разкази на отец Йоан Карамихалев



 

„Който мисли, че стои, нека гледа да не падне.“

1 Кор. 10:12

Преди дни излезе от печат най-новата книга на свещеника от столичния храм ”Св. София” иконом Йоан Карамихалев (Янчо Михайлов) – сборникът с разкази „Хлъзгаво време”. Редактор на изданието е журналистът Георги Милков.

„Хлъзгаво време“ е своеобразно продължение на сборника с разкази „Лъх от тих вятър”, който излезе в края на 2020 г. (редактор Теодора Димова). Разказите и в двете книги описват различни ситуации от битието на духовника и мирянина. Надеждата на отец Йоан е, че книгите му ще помогнат за взаимното опознаване между свещениците и другите хора: „Ако, четейки моите разкази, някой външен за Църквата човек промени своите погрешни предубеждения спрямо църковните хора и ги почувства по-близки, по-симпатични – значи книгите ми ще са изпълнили своето назначение“, сподели отец Йоан.  Той посочи също, че разказите му са „за обикновените хора в Църквата, хора повече или по-малко увредени от греха, но все пак, дошли в Лечебницата – в Църквата, за да се изцерят. Хора падащи и ставащи, които имат своите сривове, но и желанието, стремежа да се поправят.“

Отец Йоан е автор на осем книги с лирика и проза, и е съставител и преводач на сборници с богослужебни последования и богословски преводи, които разкриват вечните истини на вярата на достъпен за широк кръг читатели съвременен език. От 2020 г. е член на Съюза на българските писатели.

„Хлъзгаво време“ носи заглавието на един от разказите в книгата. Заглавието „Лъх от тих вятър” е препратка към Трета книга Царства 19:11-12, където Бог разкрива пред Пророка, че Господ не е в помитащия всичко по пътя си силен вятър, нито в разрушителния земетръс, нито във всепоглъщащия огън, а в едва доловимия полъх на тихия вятър; че по-вероятно е да откриеш Христос в скритата зад непретенциозна външност и поведение душа, отколкото в гръмките слова, велики подвизи и показното благочестие.

Отец Йоан е роден в Бургас на 12 септември 1957 г., рожденото му име е Янчо Михайлов Карамихалев. Завършва средно образование в родния си град, а висше в Духовната академия (сега Богословски факултет) в София. Специализирал е в Източноцърковния институт и в университета в Регенсбург, Германия. Дългогодишен преподавател е по Омилетика и Християнска етика, Агеология и Инославни вероизповедания в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, както и хоноруван асистент в Богословския факултет на Софийския университет. Негови възпитаници са множество свещеници и монаси и настоящи архиереи на Българската православна църква.

Плод на преподавателската му дейност са издадените през 1993 г. като учебно помагало за семинаристи и студенти по богословие курс от лекции по Християнска етика, излагащи систематично православното учение за нравствеността, моралните принципи и идеал на християнството. Издание, което за нуждите на богословските училища претърпява многократно допечатки, а през 2010 г. излиза второ преработено и допълнено издание, което включва и актуални теми като екология и различни проблеми на биоетиката в християнско осветление.

Отец Йоан е дългогодишен свещеник в старинния храм „Св. София – Премъдрост Божия“ в София. 

Източник: БТА

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...