Патриарх Неофит чества деня на своя небесен покровител



На 21 януари Църквата почита паметта на св. мъченик Неофит и на св. Максим Изповедник. В този ден Негово Светейшество патриарх Неофит чества своя имен ден. В празничния ден в митрополитската катедрала „Св. Неделя“ бе отслужена архиерейска света Литургия и молебен.

От името на Св. Синод Русенският митрополит Наум приветства Негово Светейшество. „През 2013 година Вие поехте обязаностите на предстоятел на св. ни Църква, наследявайки на този пост блаженопочившите достойни наши патриарси Кирил и Максим, чиито доброплодни трудове за благото на Православната ни Църква всякога ще ги издигат на висок пиедестал, неминуемо задължаващ и Вас да се стараете да бъдете на същата висота в това служение.

Днес, Българската православна църква е призвана да изпълнява своята душеспасителна мисия, въпреки предизвикателствата на новото време, а всички ние – нейните архиереи, следва да не забряваме Апостолската повеля, която ни напомня: „Епископите на всеки народ трябва да знаят първия между тях, … но и първият да не върши нищо без съгласието на всичките” (Апостолско правило 34).

Нека – под архипастирските грижи на Св. Синод и на Ваше Светейшество – св. ни Църква да продължи да разгръща с нови успехи своето духовно-просветно и милосърдно-благотворително дело сред поверения ѝ от Бога Негов народ, а всички ние вярно да пазим и следваме заветите на приснопаметните наши предци, като се вдъхновяваме от примера и подвига на всички Христови свидетели и подражатели, сред които и днес честваните дивни светци – преп. Максим Изповедник и мъченик Неофит.

Божията любов и Неговата велика милост, и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас, амин!“, се казва в приветственото слово.

Патриархът, който е и Софийски митрополит, бе приветстван и от името на клира на Софийската епархия. Приветственото слово бе прочетено от Белоградчишкия епископ, викарий на Софийския митрополит. В него се казва:

Запознавайки се с живота на св. Неофит, Светейши Владико, ние с радост виждаме, че неговият живот във вяра, надежда и любов, заради Христа е дълбоко залегнал и във Вашето битие. Неговата скромност, проницателност и мъжество, също украсяват Вашия живот. Неговата християнска доблест, отговорност и изповедничество, също са дълбоко залегнали във Вашето съществуване, мисъл, дела и работа. Неговата твърдост и мъжество за името Христово, правдата и Евангелската истина, са отобразени във Вашите трудове, стремежи и действия, с които всякога сте отстоявал онова, което е потребно за Христа, Църквата, вярата и народа ни.

Знаем, че случайности в съзнателния духовен живот и свят няма. Има Божий промисъл, който на всеки дава потребното за спасение и вечен живот. Който подготвя за всеки път, водещ към Бога и Неговото Небесно Царство. Който изпълва сърцето на всеки със стремеж, да бъде полезен, както за своето спасение, така и за спасението на мнозина.

Затова съпоставяйки живота на св. мъченик Неофит и Вашите години, дни и житейски мигове, виждаме, че Бог, неслучайно Ви е обдарил щедро, като Ви е дал да носите името на такъв велик мъченик за вярата, който из млада остави суетата световна и се отдели да служи Богу, да го имате за покровител и пример в живота, но за да послужите и Вие за полза, не само Ваша, но и за полза на Православната ни Христова църква, клир и народ.

В този най-радостен за Вас и всички ни ден, приемете искрените ни благопожелания, по молитвите на св. мъченик Неофит, за крепко здраве, телесни и духовни сили, за бодрост на душата и тялото, за да ръководите светата ни Православна църква, както и досега: мъдро, благодатно и градивно, за да пребъде с чест и достойнство и бъде благ пример по пътя на спасението на идните поколения.

На многая и благая лета Светейши Владико!“

 

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...