Патриарх Неофит чества Деня на своя небесен закрилник



Patriarh NeofitДнес Негово Светейшество патриарх Неофит чества имения си ден – Деня на неговия небесен закрилник св. мъченик Неофит и на свети Максим Изповедник. На днешния ден си спомняме и за покойния патриарх Максим, който също празнуваше имен ден на 21 януари.

Камбанен звън възвести идването на патриарх Неофит в митрополитската катедрала „Св. Неделя“. В празничната сутрин в столичния храм се събраха членовете на Светия Синод, епископи, духовници от Софийската епархия, студенти и преподаватели от Богословския факултет на СУ, семинаристи и миряни.

Негово Светейшество оглави празничната св. Литургия и отслужи благодарствен молебен в съслужение с архиереи и столични свещеници. Поздравително слово към патриарха от името на Светия Синод поднесе Неврокопският митрополит Серафим, а Браницкият епископ Григорий , викарий на Софийския митрополит, отправи към Негово Светейшество благодарствени думи с пожелание здраве и дълго служение от името на духовенството на Софийската епархия. Патриархът благодари за топлото внимание и благослови събралото се множество.

За много и благословени години, Ваше Светейшество!

 

 

Снимка: БНТ

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...