Петдесетница – беседа от поредицата „Книгата на книгите“


Броени дни ни делят от големия християнски празник Петдесетница. Още от древност той се почита като рождения ден на Църквата. Празникът засвидетелства изпълненията на старозаветните пророчества от една страна, а, от друга – обещанието, което Спасителят дава на Своите ученици: „Утешителят, Дух Светий, Когото Отец ще изпрати в Мое име, Той ще ви научи на всичко“ (Иоан 14:26).
С появата на Църквата в света се засвидетелства настъпването на нова епоха, отварянето вратите на Божието царство и покана към всеки, който има желание да пристъпи и да влезе в него. В това ново царство се възвестява есхатологическа реалност, прекратява се разобщението между хората, настъпва обратният процес на случилото се след вавилонското стълпотворение разделение и отдалечаване от Бога – хората започват да се разбират, езикът отново става един, езикът на вярата в Иисус Христос.
За случилото се в деня на Петдесетница, описано в книга Деяния на светите Апостоли, за значението на празника ще говорим в предстоящата среща от цикъла „Книга на книгите“ с проф. Димитър Попмаринов и модератор – Росица Дреникова.
Беседата ще се излъчва на 19.06.2021 г. (събота) на живо от 16:00 ч. във Фейсбук на страницата на ателие-книжарница „Къща за птици“. Запишете се за участие в събитието, за да получите известие за началото на поточното предаване.
Можете да гледате събитието и на YouTube канала на Православие.БГ на адрес https://www.youtube.com/pravoslaviebg(абонирайте се за канала, за да получите известие за начало на събитието).
Отново ще имате възможност да зададете предварително конкретни въпроси към лектора и неговите събеседници. За тази цел молим всеки, който има въпрос, да го зададе предварително във формата на сайта Православие.БГ или като коментар в дискусията на събитието във Фейсбук. Най-интересните въпроси ще бъдат включени в дискусията по темата.

Проф. д-р Димитър Попмаринов е един от първите преподаватели на основания през 1991г. Православен богословски факултет във ВТУ „Св.св. Кирил и Методий“. Два мандата е декан на Факултета. Преподава дисциплини в областта на старозаветната библеистика и библейското богословие. Специализирал е в Русия, Швейцария, Холандия. Участник и лектор е в множество научни прояви в страната и чужбина. Представял българското богословие и страната ни на международни научни прояви и лекции в Женева, Санкт Петербург, Солун, Виена, Москва, Ню Йорк, Сеул и др. Автор е на книгите „Синът човешки. Образът в книга Даниил и междузаветната неканонична и апокрифна литератута“ („Омофор“, 1999), „Кратко въведение в Свещеното Писание на Стария Завет“ („Фабер“, 2001), „Съвременни богословски проблеми“ („Омофор“, 2004), „Между вярата и разума“ („Омофор“, 2016), „Библейско богословие: академични есета“ („Омофор“, 2018), както и на редица научни студии, доклади и статии в български и международни издания. Проф. д-р Попмаринов е и един от основателите и председател на управителния съвет на фондация „Покров Богородичен“.

 

 

 

Росица Дреникова е завършила Богословския факултет на Софийския университет през 2019 г. със специалност Теология, профил педагогика. Магистър е по Църковно изкуство в същия факултет. Организатор е на няколко конференции, посветени на християнството и културата. По-голямата част от трудовия ѝ опит е свързана с деца и организаторска дейност. От началото на 2020 г. е управител на ателие-книжарница „Къща за птици“ и организатор на цикъл от беседи на библейска тематика.

 

Нашите последователи в социалните мрежи и интернет отново ще имат възможност да зададат предварително конкретни въпроси към лектора и неговите събеседници. За тази цел молим всеки, който има въпрос, да го зададе предварително във формата на сайта Православие.БГ или като коментар в дискусията на събитието във Фейсбук. Най-интересните въпроси ще бъдат включени в дискусията по темата.

 

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...