Пловдивски художници посветиха уникална изложба на българската азбукаИзточник: news.bg

Пловдивски художници нарисуваха българската азбука на 30 платна, информира БНТ. Всеки от авторите по свой начин изобрази определена буква. Такава уникална изложба се прави за първи път и е посветена на празника на светите братя Кирил и Методий – 24 май.


Изложбата е озаглавена "Кирилицата". Художниците са теглили жребий кой коя буква ще претвори.
"Буквата "Г" на пръв поглед е много скучна буква – има само две греди една основа и горна греда, но аз се опитах да включа всички букви от азбуката и да впиша тази буква вътре", разказа художникът Бисер Дамянов.
Художниците са имали абсолютна творческа свобода. Валери Ценов например е направил буквата "И" от черги, като за основа е използвал глаголицата, която е в основата на българската духовност.
Рисуването на буквите се оказало предизвикателство за всички творци.
"Аз съм много благодарен да представим пред Европа различността си – и това е една част от нея – нашата азбука", смята Ангел Китипов.
Изложбата с българската азбука, пресъздадена от пловдивските художници скоро ще гостува на столицата, след това ще бъде показана и в Брюксел.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...