Пловдив – новият Вавилон?



..или до колко познаваме Библията – в този брой на „Вяра и общество”    

Тази събота Ви предлагаме: 

  • Европейска култура, която отбягва християнството – в деня, когато официално ще бъде даден старта на инициативите от проекта Пловдив – 2019, европейска столица на културата, в предаването ще дискутираме теми, по които все още няма ясен отговор. И едва ли ще има скоро. Поне от отговорните фактори. Какво символизира светлинната инсталация във вид на кула в центъра на града под тепетата, с която градът ще стане културна столица на Европа през тази година? Защо в обществените среди тази инсталация се нарича „Вавилонска кула”, която всъщност е библейски символ на човешката гордост и разделението? Защо организаторите на културните събития от едноеменната общинска фондация отричат кулата в Пловдив да има нещо общо с „Вавилонската” и защо кметът на същата тази община още през 2014 г. заявява: „…ние изграждаме нашата Вавилонска кула”? Възможно ли е непознаването на Библията да приравни етнорелигиозното многообразие на Пловдив със старозаветния образ на Вавилонската кула, който има единствено отрицателен смисъл? Втората тема, по която ще дискутираме е очевидното отсъствие на християнската и изобщо религиозната тематика от инициативите „Пловдив – 2019, европейска столица на културата”. Защо един град с древни християнски пластове, в който са представени всички традиционни християнски и нехристиянски изповедания на Европа не желае да ги свърже с европейската култура? Бяга ли Европа от християнството или ние имаме някакви нашенски  български комплекси? Отговорите на тези и други въпроси Горан Благоев ще търси със своите събеседници – проф. Мария Шнитер от Пловдивския университет, доц. Екатерина Дамянова, специалист по библейска археология от Богословския факултет на Софийския университет и писателя Александър Урумов, който е член и на една от евангелските църкви в България. Ще чуете също позицията на Светлана Куюмджиева, артистичен директор на общинска фондация „Пловдив 2019“.  

Вашите въпроси по тези теми може да зададете предварително във фейсбук „Вяра и общество”, на електронния ни адрeс viara@bnt.bg или на страницата на предаването в сайта www.bnt.bg, а също и на редакционния ни телефон 02/814 2175 – в събота до 13.30 ч.!

  • Светиня на повече от 2000 години – докато европейската столица на културата неглижира християнското наследство, ние ще ви заведем при „Червената църква” край Перущица. От директора на тамошния музей доц. Веселина Вачкова ще научите защо и как върху основите на едно тракийско светилище се изгражда Господен дом, как той пази блясъка на древното християнство по нашите земи и какви тайни крият неговите внушителни размери и невероятна стенопис.       
  • Книга, която е приета еднакво добре от всички християни – Тони Николов и Емил Димитров ни представят най-новото издание на български на популярната в целия свят книга на Гилбърт К. Честъртън „Ортодоксия”. Ще научите и как един автор на заплетени криминални сюжети от ранга на А. К. Доил и А.Кристи, всъщност е истински апологет на християнството. 

Очакваме ви както обикновено по БНТ 1 в събота, 5 януари, вече с новия начален час на предаването – 14.00.

Екипът на „Вяра и общество”

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...