Подписът в Боянската църква не е на Боянския майсторЗа града

Подписът в Боянската църква е вероятно да не е на Боянския майстор, съобщи археологът проф. Николай Овчаров. На 11 март учени откриха портрет на мъж с брада и надпис "Аз В…ан" под стенописите от 13 век в Боянската църква. Така се появиха очаквания, че името на смятания за анонимен Боянски майстор ще бъде разгадано.

Проф. Григорий Григоров и Владимир Цветков, които направиха откритието, го съобщиха на директора на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров, който пък разтълкува, че най-вероятно е Вълкан или Вълчан. Реставраторите Григоров и Цветков обаче бяпа по-предпазливи и твърдяха, че е рано да се прави заключение.

Подписът може да бъде на всеки човек, който е бил в църквата по времето, когато тя е била рисувана, смята проф. Овчаров. Формата на надписа "Аз (името на автора) . . писах" е стандартен подпис от 13-14 век, среща се навсякъде и може да бъде подпис на всеки човек. Надписът като стил принадлежи към така наречените графити. Графитите в Средновековието са от два типа – автографи или надписи с преписков характер, защото се срещат по преписките на книгите. Изписват се преди всичко от посетители на църквата, като по този начин обозначават своето посещение там, уточни Овчаров.

По думите му е доказано, че Боянският майстор не съществува, а че има няколко художници. По принцип средновековната църква се изписва от няколко зографи, различни хора работят по различни участъци, допълни той.

За автопортрета, намерен от реставраторите в църквата, Овчаров каза, че няма основание да се смята, че това е портрет на конкретен човек. Това е персонаж, направен в съответствие на своето време, каквито са се правили по това време в църквата. Подписът посочва грамотност, която е била типична за хората по това време.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...