Положиха за вечни времена ковчега с костите цар КалоянМоже да харесате още...

5 Отговори

 1. Danine каза:

  Защо хората правят поклонение пред нечий гроб? Цар Калоян светец ли е? Дали е по-редно всички онези, които наистина го почитат, да поднесат в Литургията чрез свещеника своите молитви за душата му. Защото пред гроба всъщност се отдава почит на едно тяло и изглежса така, сякаш самите кости служат за съсредоточаване. Не схващам смисъла в конкретната ситуация и тя е чудесен пример за много други подобни случаи. Моля ви някой да ми обясни всъщност как е правилно един християнин да отдава почит и на кого.
  Доколкото си спомням от уроците по история, цар Калоян е принадлежал към така наречената сега униатската църква, нали?

 2. Дон Кихот каза:

  Според ороса на седмия вселенски събор трябва да се прави ясно разграничение между adoratio – преклонение пред Бога, и veneratio – почитане на св. Богородица и светците. За съжаление на практика това не се прави и се стига едва ли не до идолопоклонство. На дребни, но колоритни светци (юродиви и пр.) се отдава прекалено голяма чест и се засенчва Спасителят.
  .
  Има велики исторически личности, които също заслужават почитание, но не в религиозния смисъл. Цар Калоян приема унията и въвежда много латински елементи в Българската църква, както съм доказал в студията: Нов поглед към унията между Българската и Римската църква през XIII век. – В: Преславска книжовна школа. Т. 5. Изследвания в чест на проф. д. ист. н. Тотю Тотев. Отг. ред. В. Гюзелев и Хр. Трендафилов. С., 2001, с. 343-352. По характер е жесток и властолюбив владетел. Когато превзема Варна след дълга обсада, Калоян е толкова вбесен, че избива всички мъже от града и напълва с труповете им крепостния ров догоре. Женен е за куманка, която остава езичница. След като организира тайно убийството му, тя се омъжва за племенника си Борил и продължава да царува.

 3. dbachev каза:

  Навремето в социалистическа България учехме колко велики са нашите руски освободители, доста от тях – генерали, но в същото време за Полша такива хора са омразни, защото са донесли беди на нейния народ.

  Съвсем наскоро мощите на блаженопочиналия митрополит на Варна и Варненска и Преславска епархия Йосиф (1898-1988), бяха извадени от храма и препогребани в гробища. Защото храмът е дом на живия Бог, а не на мъртвешки кости. Това, което пише по-горе Дон Кихот, е вярно – учили сме го. Не е ли това настина някакъв вид идолопоклонство?

 4. Georgi каза:

  Колко време продъжава унията. Защото колкото си спомням от уроците по история тя е била за малко и по негово време се прекратрява. Мойте уважения.

 5. Дон Кихот каза:

  Унията на БПЦ с Рим е официално отменена през 1235 г. на събора в Лапмсак (Дарданелите), където е признат нейният патриаршески статут.