Положиха за вечни времена ковчега с костите цар Калоян



Източник:  News.bg

Ковчегът с костите на цар Калоян беше положен за вечни времена в мраморна гробница. Ритуалът се извършва повторно 800 години след гибелта на владетеля при обсадата на Солунската крепост.


Ритуалът започна от Регионалния исторически музей във Велико Търново. От там за историческата църква тръгна шествието след саркофага с останките на цар Калоян /1197-1207/, поставен върху оръдеен лафет и конвоиран от почетна стража от бойци от Националната гвардейска част.

Саркофагът беше поставен върху лафет, теглен от бронетранспортьор на въоръжените сили под звуците на барабани.

В двора на историческата църква, където бе внесен саркофагът с тленните останки на средновековния български владетел, военни почести отдадоха гвардейци от Националната гвардейска част.

В началото на шествието гвардеец носеше графичен портрет на образа на цар Калоян, нарисуван от великотърновския художник Цани Василев, по пластичната възстановка на лика на владетеля от проф. Йордан Йорданов.

В историческия храм Великотърновският митрополит Григорий отслужи заупокойна литургия в памет на владетеля, след което саркофагът беше изнесен върху постамент пред църквата. Слово произнесе президентът на Републиката Георги Първанов.

След словото на президента, ковчегът с цар Калоян беше положен за вечни времена в мраморна гробница.

Ритуалът завършва с гражданско поклонение пред гроба на цар Калоян.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...