По следите на легендарната средновековна Парория


В централното фоайе на ЮЗУ „Неофит Рилски” – Благоевград е разположена фотоизложба, представяща новооткрит скален манастирски комплекс в Странджа, датиран към ХІV век и свързан с разцвета на исихазма по нашите земи. „По следите на легендарната средновековна Парория” е името, дадено на изложбата от авторите й – доц. д-р Драгомир Лалчев, ръководител на Лабораторията по балканска ономастика и етнолингвистика при Филологическия факултет на Югозападния университет, и професионалния фотограф-художник Николай Трейман.

 

В около 20 фотоса те представят откритието си, направено при теренни проучвания през есента на 2005 г. в Западна Странджа. Между градовете Малко Търново и Елхово те попадат на неизвестен за българската наука скален манастирски комплекс, свързан със средновековното движение на исихазма през ХІV век и името на неговия основател – св. Григорий Синаит. Обектът е част от цяло съзвездие средновековни църкви, манастири и крепости в областта Парория – някогашна гранична зона между Византия и България.

Откритието е с международна научна значимост и поставя началото на поредица от по-нататъшни комплексни теренни изследвания, които ще се осъществят от студенти на ЮЗУ “Неофит Рилски”, под ръководството на доц. д-р Драгомир Лалчев.

Изложбата ще продължи и през следващите дни.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...