Правителството прие проект на Закон за ратификация на Истанбулската конвенция

На днешното си заседание правителството е приело проект на Закон за ратификация на Истанбулската конвенция (Конвенцията на Съвета на Европа за предотвратяване и борба с насилието срещу жени и домашното насилие), съобщава БТА.

Ратификацията няма да доведе до промяна в конституцията, нито ще доведе до задължение за България за въвеждане на еднополови бракове, е заявила пред журналисти министърът на външните работи Екатерина Захариева, като се е позовала на анализ на юристи.

Днес са били обсъдени притеснения на Патриотичния фронт относно ратификацията на конвенцията, отбеляза министър Захариева и допълни, че заедно с правосъдния министър е било разяснено, че ратификацията няма да доведе до промяна в Конституцията, нито ще доведе до задължение за България за въвеждане на еднополови бракове. Целта на Истанбулската конвенция е да може от ранна детска възраст да се разчупят стереотипите за това, че жената в някои части на света е нормално да бъде подлагана на домашно насилие, включително и на изнасилвания в семейството, и възпитание в толерантност и зачитане на равенството на половете, нещо, което е и основен принцип в нашата Конституция, посочи външният министърът. „Конвенцията е добра и за мъжете, защото чрез нея се променя стереотипната представа, че мъжът задължително трябва да осигурява препитанието на семейството“, допълни още министър Захариева. Тя е посочила, че Конвенцията е ратифицирана от 17 държави от ЕС.

В отговор на въпрос министър Захариева каза, че с ратификацията на конвенцията не се въвежда „трети пол“ и допълни, че конвенцията извежда защитата на правата на жените и мъжете на най-високо ниво и ратифицирането й ще постави България „на картата на правовите държави с високи стандарти на защита“. Захариева подчерта, че конвенцията не въвежда нещо, което да го няма в българското законодателство и в конституцията, но извежда задълженията на държавата и обществото на по-високо ниво на образование, защита, мерки и помощ, ако се стигне до домашно насилие.

Преди дни ВМРО излезе с официална позиция, в която се обявява срещу ратифицирането на Конвенцията.

В края на 2017 г. граждански организации излязоха с открито писмо, в което оповестяват безпокойството си по повод Конвенцията, инициирана бе и петиция срещу нейното ратифициране.

 

Снимка: manager.bg

Коментари

коментара

Близки теми: