Православие.БГ инициира дискусия, посветена на християните в Близкия ИзтокHristiani„…както участвате в страданията пак тъй ще бъдете участници и в утехата.“ (2 Кор. 1:7)

Наскоро Бан Ки Мун, генерален секретар на ООН, определи преследванията на християни в Ирак като престъпление срещу човечеството. Престъпление, към което никой съвременник не може да остане безразличен, макар и да научава за него от удобния си фотьойл, гледайки вечерните новини. Новини за унищожени и осквернени християнски светини, пленявани и жестоко изтезавани християнски духовници и обикновени християни, някои от които стават жертва на ужасяващи екзекуции. Преследвани не само в Ирак, но и в Сирия, Египет и други страни от този регион, представителите на едни от най-старите християнски общности в света са подложени на изпитания, които ги превръщат в съвременни мъченици за вярата.

В рамките на поредната месечна дискусия от поредицата „Православие и съвремие“, на 18 септември Православие.БГ ви очаква с няколко събеседници заедно да поговорим за причините за тежката ситуация на събратята ни в Близкия Изток; за възможните изходи от тази трагична реалност и за надеждата, че вълната на жестокости и гонения ще спре. Във фокуса на дискусията ще бъде и въпросът за измеренията на диалога между исляма и християнството, за традиционното мирно съжителство на християни и мюсюлмани в този регион на света – от една страна, както и за идеологията на ислямизма – от друга.

Участници

Prof. Vladimir ChukovПроф. Владимир Чуков
арабист, университетски преподавател

 

 

Linda AwanisЛинда Ауанис
председател на Съвета на жените бежанки

 

 

Mariela_StoyanovaМариела Стоянова
журналист, специалист по международни отношения

 

 

Andrei_RomanovАндрей Романов
редактор в Православие.БГ, преводач,
доктор по философия

 

 

Модератор

Kostadin_NushevДоц. Костадин Нушев
преподавател по нравствено богословие
в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“

 

Къде: Руски културно-информационен център (ул. Шипка 34, Музикален салон, ет. 3)
Кога: 18 септември (четвъртък) 2014 г., 18:30 ч.

 

Снимка: ngm.nationalgeographic.com; фотограф: Ed Kashi

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...