Православни и католици се помолиха за загиналите през 1444 г. воини край Варна


Тържествен молебен за загиналите в битката при Варна преди 564 години бе отслужен в парк музея "Владислав Варненчик". Направиха го Негово високопреосвещенство варненският и великопреславски митрополит д-р Кирил и енорийският свещеник от католическата църква отец Яцек Вуйчик.

За тържествата по случай годишнината от историческото събитие, познато като "паметната битка на народите", дойдоха посланиците на Полша и на Унгария у нас Техни превъзходителства Анджей Попйеж и Юдит Ланг, кметът на Варна Кирил Йорданов и кметът на Добрич Детелина Николова, председателят на Общинския съвет Борислав Гуцанов, дипломати, ръководители на града и областта, общественици, граждани. Те бяха приветствани от директора на музея Емилия Петкова, която припомни заслугата на обединената европейска християнска армия, воювала срещу турските поробители. Предвождали я младият крал Владислав Варненчик и Янош Хуняди. Кралят юноша загинал и останал завинаги в земята на Варна.

В музея бе открита изложбата "Полша в епохата на Ягелоните", подготвена от Музея на полската армия във Варшава по поръчка на посолството на Полша и Полския институт в София. Тя е дарение за варненския музей. | www.chernomore.bg

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

9 Отговори

 1. Грешник каза:

  Икуменическата политика на върховната ни църковна управа, явно вече дава своя горчив плод.
  Ако направим сравнение, как са защитавали вярата светите Отци и как съвременните „православни“ икуменисти стават предатели на вярата – просто ще се ужасим!

  Спаси Господи!

 2. Рътеп каза:

  бе пълни смешници, на мен са ми забавно колко са ГЛУПАВИ 🙂

 3. Kerigma каза:

  Добре, че Ягело не успя да ни освободи защото сега щяхме да сме схизматици и еретици макар и по-честни и по-европейци. А сега по примера на нашия освободител Дядо Иван сме корумпирани, но пък спасени като православни . . .

 4. Nedoxian каза:

  Все пак трябва да се почетат душите на загиналите за нашата свобода. Това което са направили тези хора и особено младежа Янош Хуняди е нещо голямо. Това да си бъдещ и преуспяващ крал, да оставиш цялата слава, богатства и да се бориш за свободата на някви забутани народи които с нищо не са ти помогнали и няма да ти помогнат и на всичкото отгоре няма да те признаят за човек защото не си от тяхната вяра-Е НАИСТИНА МНОГО ДОБРО ДЕЛО. И аз съм против икуменизма, но за това не трябва да обвиняваме обикновенните(католици) хора които не се занимават с църковно дело и не знаят за какво става въпрос. Много от вас ако бяха се родили в някоя западна страна сега щяха да са едни най върлите католици сигурно.
  Така, че внимавайте кого и как го съдите!!!

 5. Nedoxian каза:

  Иначе наистина ако нашите свещенници искат да запазят вярата ни неосквернена е трябвало сами да отслужат тържествения молебден.

 6. Lakota каза:

  трябвало е да поканят и ходжата да „каже“ нещо по въпроса…
  А на онези от вас, които се захласват по „смелостта и отдадеността“ на тия рицари, е редно да се припомни за един друг злополучен западен кръстоносен поход от 1395г.. Само че тогава младите и преуспяващи френски рицари избиват населението и изгарят цял един български дунавски град защото в него живеят еретици. Добре че литовеца Ягело не успява в начинанието си, че и той може би щеше да ни третира като еретици.

  Интересно, колко ли православни спахии са участвали в тая битка (и вероятно намерили смъртта си)?

 7. Kerigma каза:

  Едно допълнение. Ягело и хората му разрушават всички български крепости по протежение на Стара планина, до тогава неразрушени от османлиите.

 8. Kerigma каза:

  Още едно допълнение. През 1444 синовете и внуците на православните спахии вероятно вече са правоверни. Но пък еничерите са родени и кръстени православни, а те сигурно са участвали в битката.

 9. Lakota каза:

  Керигма, с „вероятно вече“ не бива да се борави в тази материя.
  Доста от спахиите-християни си запазват вярата. Поразровете се из дебелите книги. В сърбия е било пълно със спахии-християни