Празникът на Богородичната икона „Достойно ест“ в Бухово

Миряни и духовници се събраха в Бухово в чест на празника на чудотворната Богородична икона „Достойно есть“. На 9 юни в буховския храм беше отслужено всенощно бдение (велика вечерня, лития, петохлебие и празнична утреня с акатист към Божията майка). Богослужението бе отслужено от архимандрит Пимен – игумен на Германския манастир „Св. Йоан Рилски” в съслужение с предстоятеля на храма в Бухово свещеник Венцислав Попиванов, свещеник Сава Кокудев, ефимерий на академичния параклис на Богословския факултет на СУ, и свещеник Любомир Янъков, предстоятел на храмовете „Св. Николай Чудотворец“ и „Св. Теодор Стратилат“ в столичния кв. Бенковски. Песнопенията бяха изпълнени от църковни певци към школата по източно-църковно пеене към столичния храм „Св. св. Кирил и Методий”.

На 11 юни, в деня на празника „Достойно ест“, когато се честваше и Неделя на всички светии, в буховския храм „Св. Николай Чудотворец“ бе отслужена Възкресна празнична утреня и св. Литургия от отец Венцислав Попиванов и отец Сава Кокудев. В службата се включиха студенти и миряни от параклиса на Богословския факултет на СУ.

След края на светата Литургия бяха връчени сертификати за участие в Националния синодален конкурс „Възкресение Христово” 2017 г. на децата от училището по вероучение в град Бухово. Празничният ден продължи с литийно шествие в прослава на Божията майка из улиците на Бухово и с благодарствен обяд.

 

Коментари

коментара

Близки теми: