Представител на ПАСЕ ще се срещне с архиереи от Българската православна църква


На посещение в България пристигна г-жа Хане Северинсен, първи зам.-председател на Комисията по мониторинг към Парламентарната Асамблея на Съвета на Европа.

В програмата на нейното посещение за 2 юни са включени срещи с председателя на Комисията по правата на човека и вероизповеданията към НС – проф. Огнян Герджиков, и с представители на вероизповеданията у нас.

 

Българската православна църква ще бъде представлявана от Техни Високопреосвещенства Великотърновски митрополит Григорий, Неврокопски митрополит Натанаил и Ловчански митрополит Гавриил.

При опит да получим допълнителна информация относно повода на срещата, от дирекция “Международни връзки и протокол” на Народното събрание ни уведомиха, че поканата е отправена от  страна на представителя на ПАСЕ.  Интересите на г-жа Хане Северинсен са насочени към независимостта и спазването на религиозните свободи у нас, но конкретни теми за обсъждани не са уточнявани. Поканата за тази среща е отправена и към  представители на различните вероизповедания в България.

Междувременно днес от 15 ч. ще се проведе заседание на Комисия по правата на човека и вероизповеданията . На него ще бъде разгледан проект на декларация за подкрепа на Резолюция 1481/ 2006 г. на ПАСЕ. Проектът на декларацията бе обсъждан от комисията и на 16 март 2006 г. 

Припомняме, че на 28 март в Светия Синод на Българската православна църква се състоя среща между представителите на основните вероизповедания в България. Участниците в срещата излязоха с общо изявление и обявиха, че създават комитет за бъдещи съвместни инициативи. Първата от тези инициативи трябваше да бъде отбелязването на Международния ден на детето – 1 юни.

На 28 март 2006 Негово Висикопреосвещенство митрополит Дометиан заяви пред медиите: „Днес се даде едно хубаво предложение, на 1 юни да отпразнуваме Деня на детето, под егидата на светата вяра”.

От март досега обаче нова среща между представителите на вероизповеданията у нас не се е състояла и въпреки разговорите, водени по тази тема, идеята не е реализирана.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...