Представиха копие на най-старата готска БиблияФокус

Копие на най-старата готска Библия бе представено на 23 ноември 2007 г. в 11 часа в Националния археологически музей на пресконференция. Това е факсимилно копие на най-старата готска Библия ”Кодекс аргентеус” (“Сребърната Библия”) от VІ век сл. Хр., която се съхранява в библиотеката на Университета в Упсала, Швеция, съобщиха от Националния археологически музей.

"Сребърната Библия” е копие на Библията, преведена на готски език от Вулфила, живял в българските земи през ІV в. Името на Библията произлиза от сребърното мастило, с което е написана. След като бъде видяно от нашата публика, факсимилното копие ще бъде дарено на българската държава от Посолството на Швеция и ще се съхранява в Народната библиотека.
“Сребърната Библия” бе показана заедно с предмети, принадлежали на готите и на други германски племена, открити в българските земи и сега част от фондовете на Националния археологически музей.
Тази съвместна инициатива на Посолството на Швеция и Националния археологически музей има за цел да запознае широката аудитория с факта, че по нашите земи се намират следи от богатата култура на готите, чиято прародина е Швеция, според някои научни теории.
Интересни факти около историята на “Сребърната Библия” и готското присъствие по нашите земи разказаха на съвместна пресконференция посланикът на Швеция Бертил Рут, дългогодишният изследовател на готската “Сребърна Библия” д-р Ларш Мънкхамър от Университета в Упсала и директорът на Националния археологически институт с музей на БАН проф. Рашо Рашев.
“Сребърната Библия” на готите ще може да бъде видяна в Националния археологически музей до 18 декември 2007 г.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...