Представиха сборника „Държавна сигурност и вероизповеданията – Българска православна църква (1944 – 1991)“На 13 март във Великотърновския университет бе представен новият сборник „Държавна сигурност и вероизповеданията – Българска православна църква (1944 – 1991)“. Той е 43-ият документален сборник от поредицата „Из архивите на ДС”.

Премиерата на сборника бе по инициатива на Комисията по досиетата. Идеята на Комисията да изнесе публичната си дейност извън столицата е продиктувана от желанието повече млади хора да се докоснат до архивните документи. В събитието се включиха Евтим Костадинов, председател на Комисията по досиетата, Айруш Хаджи, заместник-председател, инж. Георги Пангаров и Екатерина Бончева, членове на Комисията.

Евтим Костадинов запозна аудиторията с работата на Комисията, с нейната цел да събере и съхрани архива, за да може той да стане достояние на всички, които искат да знаят и да прочетат миналото чрез документите.

Сборникът бе представен от доц. д-р Дилян Николчев, преподавател по църковно право в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.  Красимир Кръстев, старши експерт от Комисията, в своята презентация направи подробен анализ на документите, които са обособени в четири глави. В първа глава документите се отнасят за дейността на ДС по линия на духовенството в страната, както и отношението на Политбюро на ЦК на БКП по работата за атеистическото възпитание и антирелигиозната пропаганда сред населението.

Във втората глава от сборника са подбрани документи, които се отнасят в частност за Българска православна църква и всички действия на държавната машина, които имат отношение към нея.
В третата глава са представени документи, отнасящи се за Свещеническия съюз в България.
Четвъртата глава на сборника се отнася за висшия клир на Българската православна църква. В нея намират място документи за част от митрополитите от Св. Синод, които Държавна сигурност е разработвала, както и такива, които са съпричастни към дейността й.

Документите в сборника са 178 на брой, а включените в разширения електронен вариант (DVD) – 417, като подборът е направен от над 490 архивни единици и над 40 литерни дела, повечето от тях многотомни.

Интересът към събитието беше довел в залата множество гости и членове на академичната общност на Великотърновския университет. В дискусията участие взеха още проф. д.и.н. Иван Тютюнджиев, декан на Историческия факултет, доц. д-р Светлозар Влайков, зам.-декан на Православния богословски факултет, отец Паоло Кортези, преподаватели и студенти от  Великотърновския университет.

В електронен вид новото издание може да изтеглите оттук.

 

Източник: www.uni-vt.bg

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...