Презвитер Стефан Стефанов: Светлината на живота


Светлината на живота е същината и смисълът на нашата вяра. Но тя става смисъл тогава, когато е вътре в нас. Осветената фасада на храма не е достатъчна. Защото храмът Божий сме ние (вж. І Кор. 3:16-17). Ала тогава, когато Духът Божий живее в нас. Светлината, с която сияят златните куполи на храма е студена. Светлината в душите ни трябва да бъде топла. И стопляща. Светлината на прожекторите не може да стопли никого. Но светлината в душите ни ще бъде мрак, ако не стопли някого…

В навечерието на Коледа Бойко Борисов освети катедралния храм “Св. Александър Невски”. Впрочем, да не помисли някой, че го е осветил с ярката светлина, излъчваща се от самия него? Храмът беше осветен от монтирани от кмета модерни осветителни тела. Патриархът му благодари за тази инициатива. Хубаво е, че величественият храм е осветен. Но става ли от това по-светло в душите ни? Стават ли по-светли самите ни души?

По традиция ние свързваме Рождество Христово със светлината. Светлината на бъдника в домашното огнище в стари времена. Мигащите светлини на коледните елхи и електрическите стълбове днес. Но само толкова и само това ли? Светлината на една дългоочаквана звезда заведе мъдреците от изток до Витлеем, където се роди един дългоочакван Младенец, Който по-късно каза: “Аз съм светлината на света” (Иоан 8:12). Но Той не завърши с това, а продължи: “Който Ме последва, той не ще ходи в мрака, а ще има светлината на живота”.

Светлината на живота е същината и смисълът на нашата вяра. Но тя става смисъл тогава, когато е вътре в нас. Осветената фасада на храма не е достатъчна. Защото храмът Божий сме ние (вж. І Кор. 3:16-17). Ала тогава, когато Духът Божий живее в нас. Светлината, с която сияят златните куполи на храма е студена. Светлината в душите ни трябва да бъде топла. И стопляща. Светлината на прожекторите не може да стопли никого. Но светлината в душите ни ще бъде мрак, ако не стопли някого.

Само Божествената светлина не може да бъде обзета от мрака. Само тя е по-силна от мрака: “Светлината в мрака свети, и мракът я не обзе” (Иоан 1:5). Но Този, Който я донесе “дойде у Своите Си и Своите Го не приеха” (Иоан 1:11). Не Го приеха, “поради това, че светлината дойде на света, но човеците обикнаха повече мрака, нежели светлината, понеже делата им бяха лоши. Защото всякой, който прави зло, мрази светлината и не отива към светлина, за да не бъдат изобличени делата му, понеже са лоши” (Иоан 3:19-20).

Струва ми се, че думите: мрак, смърт, омраза, мраз, мръсотия, мързел произлизат от един и същи корен. И от един и същи източник. И водят в една и съща посока. Само светлината е по-силна от тях. Само Божествената светлина ги разпръсва и побеждава. Защото неин източник е Месия, Който Се роди като Младенец. Той “на всички ония, които Го приеха, – на вярващите в Неговото име, – даде възможност да станат чеда Божии” (Иоан 1:12). Да бъдем чеда Божии е именно възможност, т. е. свободен, съзнателен и просветен избор. Този избор изисква нещо повече от любуване на осветени фасади. Изисква да влезем в храма. Изисква да се поклоним на Божествения Младенец. Изисква поклонението ни да бъде “с дух и с истина” (Иоан 4:23,24). Изисква самите ние да се превърнем в храм, в който живее Духът на истината.

Като мъдреците, нека последваме звездата! Нека да се запътим към светлината, като не забравяме, че само “тоя, който постъпва по истината, отива към светлината” (Иоан 3:21). Днес е времето на плурализма и се проповядват много “истини”. Но само една Истина води към светлината. Защото “пътят и истината и животът” (Иоан 14:6) са едно – Богочовекът Иисус Христос, Който се роди, за да ни изведе от мрака на греха.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...