Президентът поздрави Негово Светейшество патриарх Максим за годишнината от интронизацията му


сн. БТАИзточник: агенция Фокус, Актуално

Президентът Георги Първанов изпрати поздравително писмо до Негово Светейшество патриарх Максим по повод 35-та годишнина от интронизиранизацията му.

“Като глава на Българската православна църква вече 35 години неотклонно отстоявате и проповядвате исконните ценности на христовата вяра и я водите през всичките й възходи и трудни моменти по не лекия й път”, се казва в писмото на държавния глава.

“Дълголетието е дар Божи и съм щастлив, че точно вие сте щедро дарен от него. Защото имате в изобилие смирение, благородство и голямо търпение, с които преодолявате всички трудности по житейския си път и духовното извисяване, присъщо само на истинския божи служител”, отбелязва президентът Първанов.

“Споходилите ви напоследък премеждия не попречиха все така упорито и последователно да отстоявате своята християнска и гражданска позиция за укрепване на Българската православна църква и за просперитета на нашата малка, но многовековна държава”, се казва в писмото на президента.

Президентът Георги Първанов посети вчера патриарх Максим в болница „Лозенец”, където Негово Светейшество постъпи на 1 май.

По-рано на 4 юли след тържествения молебен в столичния храм „Света Неделя” по случай годишнината от интронизацията на българския патриарх Негово Преосвещенство Знеполският епископ Николай призова вярващите и духовниците смирено да се помолят "Господ да изцели всеки недъг на Негово светейшество, да го вдигне от болничния одър, за да служи отново на Светата православна църква". Отправяме благодарствена молитва към Исус Христос да дари с мир и здраве патриарх Максим, каза епископ Николай. Той припомни, че преди 35 години Бог е благословил и поставил патриарх Максим начело на Българската православна църква- на това високоотговорно поприще. През тези години Негово светейшество преодоля бурите на атеизма и църковните раздори, отбеляза още епископ Николай.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...