Престави се в Господа ставрофорен иконом Цанко Тотев от с. Горни Лозен



Днес, в 4 ч. сутринта, е починал дългогодишният енорийски свещеник и един от най-почитаните духовници на Българската православна църква – ставрофорен иконом Цанко Александров Тотев от с. Горни Лозен. Отец Цанко се престави пред Господа, Когото обичаше от цялото си сърце на 91 години.

Упокоилият се духовник е роден на 2 април 1930 г., в с. Горни Лозен в семейството на православните християни Александър и Стоена.

Завършва основно и прогимназиално образование в с. Горни Лозен, а средното образование придобива в гр. Пловдив. През 1985 г. е студент в Духовната академия „Св. Климент Охридски“.

Отец Цанко сключва брак със Златка Цветкова Тотева, с която имат две деца: Снежана и Асен / който понастоящем е свещеник с името Арсений/.

От 1954 до 1981 г., преди да встъпи в свещеническо служение той работи като градинар. Поради духовни заложби, силна вяра, любов по Бога и Църквата, той е ръкоположен за дякон на 2 май 1981 г. от Левкийския епископ Партений, в храм „Св. св. Кирил и Методий“, гр. София, а на 3 май 1981 г. от епископ Партений е ръкоположен за свещеник в манастира „Седемте престола“, край с. Осеновлаг.

От Софийския митрополит и Български патриарх Максим на 29 юни 1997 г. получава офикия „протойерей“. На 10 февруари 2009 г. от Знеполския епископ Йоан е офикиран за „иконом“, а на 18 януари 2019 г., от Белоградчишки епископ Поликарп е награден с офикията „ставрофорен иконом“.

От деня на своето ръкоположение, отец Цанко служи като ефимерий в Драгалевския манастир „Успение Богородично“ и обгрижва храм „Св. Троица“ като втора енория при селото.

От 1 октомври 1996 г. е назначен за празничен свещеник в енорията на с. Горни Лозен, при храм „Св. Николай“ и за кратко време през същато година изпълнява и свещеническите задължения в енорията на храм „Св. Георги“, с. Долни Лозен. По негова молба на 22 май 2020 г. е освободен от енорийски задължения. През 2020 г. той навърши 90-годишна възраст и 40 години свещеническо служение.

Опелото му ще бъде извършено на 27 октомври /сряда/, както следва:

08:30 ч. – Поклонение за всички желаещи да се простят с отец Цанков в храм „Св. Атанасий“, с. Горни Лозен;

09:00 ч. – Заупокойна архиерейска света Литургия в храм „Св. Атанасий“, с. Горни Лозен;

11:30 ч. – Опело на отец Цанко с Лития до стария храм на с. Горни Лозен, „Св. Николай Чудотворец“;

13:00 ч . – Заупокойна молитва с полагане в храм „Св. Николай Чудотворец“, с. Горни Лозен.

Бог да го прости и всели в селенията на праведните!

 

Интервю на Весела Игнатова с отец Цанко Тотев можете да прочетете >>>ТУК.

 

Източник: Софийска света митрополия

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...