Семинар по проблемите на сибирските секти започна в Бургас


През март тази година българските медии информираха за появата на нови религиозни движения в България, както и за опитите на последователи на сектата Анастасия да регистрират „партия” у нас. 

Семинарът, който бе открит днес (25 май) в Бургас, е в резултат на усилията на богослови и православни свещеници да алармират българската общественост относно последиците от нахлуването на двете нови религиозни движения от Сибир – Висарион и Анастасия – в българското духовно пространство.

В програмата на семинара е включено и приветствие от Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий.

 

Прот. Силвестър Янакиев от Сливенска епархия, автор на книгата за сектите „Невидимата заплаха”, е един от лекторите на семинара.

Ето какво заяви прот. Силвестър в репортаж от събитието, който бе любезно предоставен на Православие. БГ от Канал 0 на RN-TV в Бургас:

„Сектите на Висарион и Анастасия това са двете нови заплахи, пред които са поставени православните християни. И двете секти се стремят да откъснат човек от семейната му среда и общество, като му обещават добър и спокоен живот сред природата. Сектите вербуват хора попаднали в неприятна среда – безработни, загубили близък човек, пенсионери. Попаднеш ли веднъж при тях трудно би се откъснал. Причината е, че си изолиран от света и дори да решиш да избягаш, трудно би оцелял в сибирската пустош”.

Според прот. Силвестър заплахите също са причина за оставането в сектата. Човек се страхува, че ще се случи нещо лошо с него или с близките му, ако реши да напусне групата. Има и страх от неприемане в обществото, тъй като хората попаднали в тези секти са им подарили апартаментите си и са скъсали връзките с близките хора, каза още сливенският свещеник.

Макар и малко познати в страната сектите на Анастасия и Висарион в последните години разширяват влиянието си и у нас. По информация на православните свещеници и двете секти купуват земи в планините Странджа и Сакар. Според тях ако това действително се установи прокуратурата трябва да се самосезира, тъй като последствията ще бъдат пагубни за населението. 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...